Opozicija u Crnoj Gori proglasila pobedu, odlučujuć jedan mandat

Region 30. avg. 202008:21 > 31. avg. 2020 00:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Mirković

U Crnoj Gori su održani parlamentarni izbori i lokalni izbori u pet gradova. Biračka mesta su otvorena u 7.00, a zatvorena u 20.00 časova. Na izborima učestvovalo 11 izbornih lista - šest koalicija i pet političkih partija. Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, pravo glasa iskoristilo je 75,9 odsto birača. Demokratski front proglasio pobedu opozicije rečima "Berlinski zid je pao". Milo Đukanović izjavio da je ta stranka osvojila 30 od 81 poslaničkog mandata i najavio da borba za većinu i dalje traje.

0:44

Bečić: Crna Gora piše istoriju

Lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić poručio je da Crna Gora piše istoriju i da više nije jedina zemlja na svetu koja nikada na izborima nije smenila vlast. On je rekao da je dokazano da je odluka opozicije da pođe u nekoliko jakih kolona bila ključ istorijskog rezultata na parlamentranim izborima.

„Nismo se napadali, imali smo model da svaki građanin ima izbor i prvi put niste imali da je rasut jedan jedini glas“, rekao je Bečić.

On je rekao da su pred parlamentarne izbore znali da je ovo pobednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost.

„Hoćemo pobedu da slavimo u kućama, nećemo da pobeđujemo da bi stvarali nove podele. Naša ruka ispružena je manjinskim partijama, jer treba da budu deo vlasti“, poručio je Bečić.

0:41

CeMI: Rezultat ne može doći u pitanje

Novu parlamentarnu većinu u Skupštini Crne Gore činiće tri opozicione koalicije – „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na belo“ i taj rezultat ne može doći u pitanje, rekao je direktor Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

0:40

Preliminarno: DPS 30 mandata, „Za budućnost Crne Gore“ 27

Centar za monitoring (CeMI) objavio je preliminarne rezultate izbore u Crnoj Gori, prema kojima je na osnovu 93,3 odsto obrađenog uzorka Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila 35 odsto glasova (30 mandata), a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32,6 odsto glasova (27 mandata).

0:37

Amfilohije dočekao Krivokapića u hramu u Podgorici

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić došao je u nedelju uveče u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde ga je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Građani su se okupili ispred Hrama kako bi proslavili pobedu opozicije.

0:30

Abazović: Crna Goro, neka ti je srećna sloboda

Nosilac liste „Crno na belo“ Dritan Abazović čestitao je građanima Crne Gore slobodu i poručio da su oni slobodu zaslužili.

„Crna Goro neka ti je srećna sloboda“, poručio je Abazović. On je rekao da se 30 godina čekalo na smenu vlasti i da mnogi nisu verovali da je to moguće.

Abazović je ljude pozvao da ostanu u kućama, čestitaju svojoj porodici i prijateljima pobedu i „popiju nešto“, a okupljene u štabu pozvao da „upale baklje slobode“.

Dodao je da mafija neće više vladati Crnom Gorom. „Svi su dobrodošli na pravu stranu istorije. Kao što smo obećali, znali smo da ćemo biti gejm čendžeri, dobili smo mafiju, bez novca – samo srcem i samo znanjem“, poručio je Abazović. I u tom štabu slavilo se uz skandiranje „Pobeda“.

0:13

Đukanović: DPS je najjača partija i na ovim izborima

Predsednik DPS-a Milo Đukanović izjavio je na konferenciji za novinare da još uvek nije završeno prebrojavanje glasova, ali da je na oko 90 posto rezultata, DPS osvojio oko 145.000 glasova, odnosno  30 mandata.

„Takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori i na ovim izborima, kako u pogledu osvojenih glasova, tako i u pogledu mandata“, kazao je Đukanović.

23:57

Marković: Heterogenoj koaliciji 41 ili 42 mandata, DPS možda nađe „pukotinu“

Petar Marković iz ECAS-a kazao je za N1 da je opozicija u Crnoj Gori, prema reprezentativnom uzorku, osvojila 41 ili 42 mandata u parlamentu, uprkos brojnim neregularnostima.

„Bilo je prijavljeno više od 700 nepravilnosti na glasanju, i uprkos crno-beloj vizuri kroz koju je režim pokušao da predstavi ove izbore kao borbu za opstanak suvereniteta Crne Gore, ako je, verovati uzorku, većina od 41 ili 42 mandata odlazi koaliciji heterogene opozicije, od koje smo čuli neke ohrabrujuće poruke“, kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, opozicione koalicije su pokazale zrelost dogovorom o nenapadanju. „Bili su podrška jedni drugima, zajedno sa intelektualcima u zemlji i dijaspori“, dodao je.

Ipak, ostavlja mogućnost da će DPS, kako kaže, da pronađe neku pukotinu i dovede u pitanje pobedu opozicije.

„U Crnoj Gori smo naučeni da uvek s rezervom uzimamo rezultate u novi nakon zatvaranja birališta“, naglasio je i kao primer naveo „navodni državni udar“.

23:29

Slavlje ispred Skupštine Srbije

U centru Beograda okupila se grupa građana ispred Skupštine Srbije da, kako su rekli, proslavi pobedu opozicije u Crnoj Gori.

23:17

Krivokapić: Krećemo u preporod Crne Gore

Uzvicima „Pobeda, pobeda“ u izbornom štabu koalicije „Za budućnost Crne Gore“ dočekan je nosilac liste Zdravko Krivokapić.

„Narode Crne Gore, desila se sloboda“, rekao je, što je dočekano uzvicima „pobeda, pobeda“.

„Ko udari na Boga i Svetog Vasilija Ostroškog mora tako da prođe. Rezultati su sada takvi da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svima ostalima. Naravno, to su tri velike koalicije koji su prirodni opozicionari i oni će da učine sve da Crna Gora bude bolja, kvalitetnija i da gradimo budućnost koju očekuju svi građani“, naglasio je Krivokapić.

Prvi cilj im je, dodaje, da pruže ruku pomirenja, koja, kaže, treba da bude osnov suživota.

„To nudimo svima, jer bez ruke pomirenja nema kvalitetne Crne Gore. Nudimo ono što je prirodno, da sve nacionalne stranke priđu pobedniku. Ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga sa nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas“, naglasio je Krivokapić.

23:00

Vukadinović: Opozicija ostvarila veoma dobar rezultat

Analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je opozicija ostvarila veoma dobar rezultaat u pogledu osvojenih glasova, a da li će i u mandatima, kaže – moguće je da neće.

On ističe da su izbori bili laki za prognoziranje i da DPS-u niko nije davao više od 35 odsto glasova. Prema njegovoj oceni, pobednik ovih izbora je opozicija.

Ali i dodaje: „Kada imate Mila Đukanovića za protivnika – nikada nije gotovo, pa čak ni kada je gotovo“. 

22:48

Budva: DF 48 odsto, Demokrate i DPS po 15 odsto glasova

Nakon obrade sedam biračkih mesta (od 27), koalicija „Zajedno za budućnost Crne Gore – Marko Bato Carević je na lokalnim izborima osvojila 48 odsto, koalicija „Mir je naša nacija “ 15 odsto glasova, dok je koalicija oko DPS-a 15 odsto.

„Možemo slobodno reći da smo razbili DPS. Kad je režim napao crkvu, znali smo da ćemo pobediti“, kazao je Carević.

22:45

U Gusinju bez promene lokalne vlasti

Na lokalnim izborima u Gusinju izborna lista DPS-a osvojila je najviše glasova, ali će morati da formira koaliciju sa manjim partnerima.

Prema podacima Televizije Vijesti, DPS je osvojio 776 glasova, Socijaldemokrate oko 500, Albanska koalicija 469, a Bošnjačka stranka 242 glasa.

22:39

U Kotoru DPS-u 34,5, Demokratama 22,3 odsto glasova

Prema 28,2 odsto obrađenog uzorka na lokalnim izborima u Kotoru, DPS je osvojio 34.5 odsto glasova. Prema podacima Cemija, Demokratska Crna Gora osvojila je 22,3 odsto, Građanski pokret URA 5,5, SDP 5,1, Za budućnost Kotora 16,3, Socijaldemokrate 3,8, Liberalna partija 5,9, HGI 3,1 i Socijalisti 3,7.

22:32

DF: DPS više nije na vlasti, ali nećemo moći sami da formiramo vlast

Iz izbornog štaba Demokratskog fronta, oko kojeg je okupljena koalicija „Za budućnost Crne Gore“, na osnovu 182.000 prebrojanih glasova, ta koalicija je osvojila 36,02 odsto glasova, a Demokratska partija socijalista 35,8 odsto glasova. Kako ističu, od večeras DPS više nije na vlasti, a lista „Za budućnost Crne Gore“ će tražiti koalicionog partnera za formiranje vlade.

22:30

CeMI: DPS-u 29 mandata, „Za budućnost Crne Gore“ 28

CeMI je objavio prve projekcije rezultata parlamentarnih izbora. Prve projekcije mandata na 85,5 obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 28, „Mir je naša nacija“ 10 mandata, „Crno na bijelo“ četiri.

Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Na osnovu 85,5 odsto uzorka, lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ ima 34,8 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32,8 odsto.

Koalicija „Mir je naša nacija“ ima 12,5 odsto, „Crno na bijelo“ 5,6 odsto, Bošnjačka stranka 4,1 odsto, Socijaldemokrate 4,2, SDP – Jaka Crna Gora 3,1, Albanska koalicija Jednoglasno 1,1 odsto, Albanska lista 1,4 odsto, HGI 0,2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

Ukoliko neka od hrvatskih listi pređe 0,35 odsto ona dobija rezervisani mandat, podsetili su iz Cemija.

Ukoliko albanske liste pređu 0,7 odsto, njihovi rezultati će biti sabrani pa bi u ovom trenutku imali 2,6 odsto i dva mandata.

22:13

U štabu DPS-a čekaju da se obrade rezultati sa svih biračkih mesta pre nego što se obrate javnosti, javlio je reporter N1 iz Podgorice Vojislav Stevanović.

22:13

Vučić: Onima koji pobede uputićemo čestitku

Govoreći o izborima u Crnoj Gori, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da treba sačekati i da je očigledno da je lisita „Za budućnost Crne Gore“ napravila ogroman pomak.

„Rezultati sa severa ukazuju na ubedljivu pobedu te liste, ali to ne znači ništa dok ne dobijete celokupne rezultate. Svakako ćemo onima koji pobede uputiti čestitku, kao što to uvek i radim“, kaže Vučić.  

21:59

DPS: Mogućnost da sa partnerima formiramo vlast

Iz DPS-a za N1 kažu da je ta partija na osnovu 60 odsto obrađenog uzorka osvojila 37,8 osto, „što im, kažu, „daje mogućnost da sa partnerima formiraju vlast“. Dodaju da nije neobično da opozicija proglašava pobedu unapred i da su sigurni da će DPS „voditi zemlju u nove pobede“.

21:57

Krstić: Ako DPS formira vlast, nastaviće se protesti

Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka smatra da rezultati izbora u Crnoj Gori još nisu konačni, i da još nema potpunog uzorka.

Kako je istakao, on više veruje rezultatima CeMI-ja nego onima koje objavljuju partije.

Krstić podseća da je Zakon o slobodi veroispovesti bio ključno pitanje u predizbornoj kampanji, koje je probudilo i neke apstinente da izađu i glasaju.

„Određenu ulogu odigrale su i mim stranice na društvenim mrežama koje su skupile velike broj pratioca …to je jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju u budućim kampanjama, jer bi to bilo dobro i za demokratiju u Srbiji“, kazao je Krstić za N1.

Opozicija, kaže ima šanse da formira vlast, prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori.

„Ukoliko DPS formira vlast, politička kriza će se nastaviti, vlast će biti formirana za malu razliku i to će biti indikator velike polarizovanosti države. Nastaviće se s litijama i drugim oblicima građanskih protesta, te će vlast DPS-a morati da uđe u dijalog sa SPC“, uveren je Krstić.

21:31

Popov: Moguće da opozicija formira vladu

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam rekao je da visoki rezultat Demokratskog fronta navodi na to da je moguće da opozicija formira vladu, a ne DPS.

On kaže da je večeras u Podgorici mirno i dodaje da se nada da će tako i ostati.

Prema njegovoj oceni, mitropolit Amfilohije bio je ključni faktor koji je mobilisao javno mnenje.

„Sam Amfilohije je, bez obzira na političke lidere, upravljao i bio vrhunski arbitar koji je vodio proteste protiv Đukanovića ali i dozirao način na koji će se sve to odvijati. On je i pozvao birače da ostanu kod kuće i ne slave na ulicama“, kazao je Popov.

Prema njegovim rečima, ovo su bili prilično neobični izbori, ne samo za Crnu Goru, već i za okruženje.

„Često je atmosfera na izborima u regionu uzburkana, ne samo između vlasti i opozicije, već i između opozicionih stranaka…To je ovaj put izostalo, za neke je to bila zloslutna ćutnja da se nešto ne desi u danima uoči izbora. Da li zbog korone ili je to bio dogovor opozicionih stranaka, ali je to doprinelo tome da birači izadju u velikom broju“, kazao je Popov.

Kako je rekao, Đukaonović je do sada bio „majstor preživljavanja“.

„Da li će i koliko uspeti da privuče nekog iz opozicije na svoju stranu, to je stvar vremena, videćemo šta će se izdešavati. Đukanović je svakako u prednosti, prvo jer je sama vlast privlačnija za birače, ima i klijantelizma… Rasplet ćemo videti u narednim danima, razgovori će se sigurno voditi iza zavese“, uveren je Popov.

21:28

DF: Osvojili oko 35 odsto

Na konferenciji za medije u izbornom štabu Demokratskog fronta, koja je predvodnik koalicije „Za budućnost Crne Gore“, rečeno je da je izborni rezultat te koalicije oko 35 odsto.

Kako su kazali, tokom izbornog dana bilo zastrašivanja i zapaljive retoroke, s ciljem da se smanji izlaznost. Prema podacima DF-a izlaznost je oko 77 odsto upisanih birača, što, kako su rekli, znači da je režim pao.

„Plus 45 godina čekamo trenutak slobode, ja vas molim da ostanete kućama, da na tradicionalan način, s prijateljima i porodicom prolsavite pobedu koja je izvesna“, rečeno je na konferenciji za medije u DF i sledeće obraćanje najavljeno za sat vremena.

21:23

Preliminarni rezultati: DPS 34,2 %, „Za budućnost Crne Gore“ 33,7

Centar za monitoring (CeMI) objavila je preliminarne rezultate izbore u Crnoj Gori, prema kojima je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila 34,2 odsto glasova, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 33,7 odsto glasova.

20:44

DPS: Ko god dobije izbore treba da mu se čestita

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić rekao je posle zatvaranja birališta da je procenat izlaznosti na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori bio oko 76 odsto i da iz DPS očekuju pobedu.

Nikolić je kazao da ko god dobije izbore, treba da mu se čestita i da veruje da će to biti DPS.  

20:43

Prva pobeda opozicije u zatvoru u Spužu

Nebojša Medojević, jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta, objavio je na Fejsbuku da je opozicija prvi put odnela pobedu na glasanju u zatvoru u Spužu.

20:30

Policija patrolira Podgoricom

Veliki broj policijskih vozila sa uključenim rotacijama patrolira Podgoricom, objavile su Vijesti. U lokalu nadomak Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja policija legitimiše goste, navodi portal.

20:16

U 20 časova zatvorena biračka mesta u Crnoj Gori.

20:09

Vlado Georgiev pozvao građane Crne Gore da slave u kućama

Pevač Vlado Georgiev, kome je pre nekoliko dana zabranjen ulazak u Crnu Goru, pozvao je građane Crne Gore da večeras slave u krugu porodice, apelujući na Tviteru da se ne priključujući neredima. On je ranije tokom dana više puta pozvao birače u Crnoj Gori da glasaju za neku od opozicionih opcija.

20:01

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ pozvala da se kod kuće dočekaju rezultati

Iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ pozvali su građane da posle glasanja mirno i u svojim domovima sačekaju prebrojavanje glasova i konstatovanje izbornih rezultata. Iz koalicije poručuju da su veoma zadovoljni atmosferom, a posebno izlaznošću.

„Samo režimu odgovaraju incidenti, budući da je svestan da gubi ove izbore, tako da im se ne sme dati bilo kakav izgovor da ih i izazovu“, navodi se u saopštenju te koalicije. 

19:59

CDT: Do 19h glasalo 74,2 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 19 časova na parlamentarnim izborima glasalo je 74,2 odsto birača, odnosno 400.600 građana sa pravom glasa.

19:50

Zdravko Krivokapić odbio da glasa preko reda

Zdravko Krivokapić, nosilac liste velike narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore“, iznenadio je sve pristutne u izbornoj jedinici kada je na biračkom mestu odbio da glasa “preko reda”.

„Nećemo po starom, nego po novom“, rekao je Krivokapić prisutnim građanima koji su čekali u redu za glasanje i uredno stao iza njih.

19:29

Mandić: Hemijskom-olovkom promeniti Crnu Goru

19:22

Haradinaj pozvao Albance da izađu na glasanje

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je Albance u Crnoj Gori da izađu i glasaju na parlamentarnim izborima u toj zemlji, ističući da je njihov glas presudan za crnogorsku politiku.

„Za naše nacionalne interese važno je da se glas Albanaca nađe u glasačkoj kutiji. Danas vi odlučujete, ne samo o svojoj sudbini već i o odlučnosti crnogorske politike u naredne četiri godine“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

19:19

Velika izlaznost pre podne – strategija političkih partija

Karakteristika današnjih izbora u Crnoj Gori je velika izlaznost, javlja reporte N1 iz Podgorice. On javlja da su tokom dana ispred nekih biračkih mesta bili dugački redovi, dok je izlaznost kasnije popodne opala.

Analaitičari ocenjuju da je to posledica različitih strategija političkih partija, koje su pozvale svoje birače da izađu ranije na glasanje i do 12 i 14 časova iskoriste svoje biračko pravo.

Do sada nije bilo incidenata, a uočeno je oko 550 nepravilnosti. To su uglavnom nepoštovanje biračkih pravila, fotografisanje biračkih listića, nepoštovanje epidemioloških procedura, ali bilo je i situacija da birači nisu skinuli masku s lica prilikom identifikacije. 

18:50

CDT: Glasalo više od 70 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 18 časova glasalo je ukupno 70,5 odsto birača.

18:12

Mitropolija poručuje: Danas bez okupljanja ispred crkava

Iz Mitropolije crnogorsko–primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke poručili su da neće biti nikakvih okupljanja ispred hramova u organizaciji Crkve. Građani su pozvani da večeras ostanu u svojim domovima.

17:36

CeMI: Do 17 h glasalo 68,4 odsto birača

Prema podacima Centra za monitoring (CeMI), do 17 časova glasalo je ukupno 68,4 odsto birača – 70,9 odsto u regionu Podgorice, 63,9 odsto na severu i 69,9 odsto na jugu Crne Gore. Na izborima 2016. izlaznost je do 17 sati bila 61,2 odsto.

17:23

Ispred Vlade i Skupštine Crne Gore vatrogasna vozila

Kolona od pet vatrogasnih vozila stigla je ispred zgrade Vlade i Skupštine Crne Gore u Podgorici. Komandir Službe zaštite i spasavanja Goran Janković rekao je da se radi o uobičajenim aktivnostima u skladu sa procedurama.

17:15

Crnogorski policajci tvrde da im je uskraćeno pravo glasa

Grupa crnogorskih policajaca obratila se podgoričkim Vijestima, tvrdeći da im nadređeni uskraćuju pravo glasa. Oni su, kako kažu, pre otvaranja biračkih mesta raspoređeni na radne zadatke u drugim opštinama i tako onemogućeni da glasaju, pošto do svojih biračkih mesta ne mogu stići do njihovog zatvaranja.

16:36

CDT: Do 16h glasalo 65,1 odsto birača

Do 16 sati u Crnoj Gori glasalo je 65,1 odsto birača.

To je za devet odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 16 sati glasalo 56,1 odsto birača.

16:26

Poštom glasa 2,5 odsto birača

Birački odbori su odobrili su oko 13.600 zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko 2.5 osto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. putem pisma je glasalo 10.134 birača. To pravo je 2012. iskoristilo 15 290 birača, a 2009. godine 15.192 birača

15:34

CEMI: Više od 400 prijava nepravilnosti

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da im je do sada pristiglo više od 400 prijava nepravilnosti, što je značajno više u odnosu na prethodne godine.

„Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije zbog čega još uvek na sajtu nije prisutan ukupan broj“, pojasnila je Bjelić.

Ona je pozvala građane da nastave da prijavljuju nepravilnosti putem aplikacije Ferizbori, koja je dostupna svim android i ISOS uređajima.

U podgoričkom naselju Zlatica, kako javljaju Vijesti, na biračkom mjestu broj 24 u OŠ „Dragiša Ivanović“ lice koje je umrlo upisano je u birački spisak. CeMI javlja da je birački odbor sačinio zapisnik.

„Veći broj birača fotografiše svoj glasački listić, što predstavlja kršenje člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika“, saopšteno je iz CeMI-ja.

15:29

Radnička partija: Napadnut i povređen naš član u Kličevu

Radnička partija saopštila je da je njihov član Vojo Perović, napadnut i povređen prilikom pokušaja da, kako su rekli, spreči nelegalne radnje. Kako se navodi u saopštenju te stranke, ispred mesne zajednice Kličevo je „smešten divlji štab DPS-a na čelu sa Radivojem Lalom Nikčevićem“.

14:23

Kakva su očekivanja građana Crne Gore

Pogledajte kakva su očekivanja građana Crne Gore od oviih izbora:

14:23

Predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da je izlaznost do 13 časova 51,51 odsto.

U Andrijevici je do 13 časova glasalo 43,01 odsto birača, Baru 54,8, Beranama 61,3 odsto, Bijelom Polju 55,05, Budvi 47 odsto, Cetinju 48,22 odsto, Danilovgradu 55, Gusinju 26,68, Herceg Novom 55,54, Kolašinu 56,4, Kotoru 40,32, Mojkovcu 68,26, Nikšiću 57,73 odsto, Petnjici 27,38, Plavu 40,47, Plužinama 63,38, Pljevljima 65 odsto, Podgorici 51,25, Rožajama 35,69 odsto, Šavniku 68,38, Tivtu 48 odsto, Tuzima 47,59, Ulcinju 37,02, Žabljaku 57,85 odsto.

13:53

Mitropolit Amfilohije prvi put glasao na izborima

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije glasao je na Cetinju. Posle glasanja, mitropolit Amfilohije je poručio da „mir i Hristova ljubav budu na svim žiteljima Crne Gore, posebno na ovim koji učestvuju na današnjim izborima“.  

„To je ono što želim i što prenosim kao blagoslov Svetog Petra Cetinjskog“, rekao je mitropolit Amfilohije.  

Odgovarajući na pitanje da li danas može biti nemira u Crnoj Gori, mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da nema nikakvog nemira, samo mir Božji.

Ovo je prvi put da je mitropolit Amfilohije, koji ima 82 godine, izašao na izbore, a glasao je poštujući epidemiološke mere, noseći masku.

13:24

Izlaznost do 13h – 54,1 odsto glasača

Do 13 sati na biračkim mestima glasalo je 54,1 odsto birača saopštio je CeMI.

U Podgorici je glasalo 54,5 odsto, u Severnom regionu 48,4, a na Jugu 57,2 odsto upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. do 13 časova glasalo je 39,9 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 13 časova bila je 33,3 odsto.

12:45

Glasao je premijer Crne Gore Duško Marković, a na svom biračkom mestu glasanje je obavio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

12:42

Do 12 sati glasalo 45,3 odsto birača

Do 12 sati na biračkim mestima glasalo je 45,3 odsto birača, odnosno 244.600 građana sa pravom glasa.

Kako je saopšteno iz CDT-a, to je za 15,4 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 12 sati glasalo 29,9 odsto birača

11:36

Glasalo 14,5 odsto više nego na izborima 2016.

Prema podacima CDT-a do 11 sati glasalo je 34,9 odsto birača odnosno 188.500 građana sa pravom glasa.

„To je za 14.5 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 11 sati glasalo 20,4 odsto birača“, navodi se na Twitter nalogu CDT-a.

11:23

Do 11 sati glasalo 35 odsto

Prema podacima CeMi-ja do 11 časova glasalo je 35,4 odsto birača.  

Prema podacima CeMI-ja 2016. godine izlaznost je bila 20,7 odsto, a 2012. godine gotovo duplo manja 18,2 odsto. 

10:46

CDT je zabeležio još nepravilnosti na biračkim mestima u Kotoru, Danilovgradu, Rožajama i Podgorici. Na nekim biračkim mjestima ne poštuju se epidemiološke mere.

10:44

Velika izlaznost do 9 časova

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 9 sati glasalo je 14,7 odsto birača, prema podacima CeMI-ja.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je, gledajući po regijama, izlaznost sledeća – Podgorica 15,2, južna regija 15,5 sever 12,6.

U odnosu na 2016. godinu, primetan je porast izlaznosti do 9 sati, kada je izlaznost bila upola manja u odnosu na današnju. Primećen je, kako je kazala, određen broj nepravilnosti (pristigle 82 prijave).

„Predsednik odbora na glas izgovara imena i prezimena glasača, kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. Prvi glasač glasao , listić ubačen u kutiju, a da nije prethodno bio pocepan. Naknadno su ga izvadili i pocepali čime je prekršen član 79. Plav 9 „Glavice“ – lokacija biračkog mesta Glavice broj 9 je promenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića na adresi Hridska bb čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navela je Bjelić.

Posmatrači su primetili nedovoljnu doslednost u primeni mjera NKT-a i tehničkih preporuka DIK-a za smanjenje rizika od kovid-19.

8:29

Stanivuković pušten uz uslov da napusti Crnu Goru

Poslanik u skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković objavio je da je posle saslušanja u policiji u Nikšiću pušten na slobodu, ali da mu je naloženo da za sat vremena napusti Crnu Goru uz pratnju policije.

Policija Crne Gore privela je sinoć u Nikšiću Stanivukovića, jer je učestvovao u litiji koja je održana u tom gradu, javila je bijeljinska BNTV.

Biračko pravo imalo je 540.026 građana, koji su glasali na 1.217 biračkih mesta. Parlamentarne izbore nadgledalo je 2.089 domaćih i stranih posmatrača.

Parlamentarni izbori su jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

Pored izbora za sastav državne skupštine, svoje predstavnike u lokalnim skupštinama birali su i građani Kotora, Budve, Tivta, Andrijevice i Gusinja.

  • CDT: Glasalo više od 75 odsto birača
  • Demokratski front proglasio pobedu opozicije
  • Procene: DPS 30 mandata, „Za budućnost C.Gore“ 27, „Mir je naša nacija“ 10
  • U DPS-u kažu da će sačekati rezultate sa svih biračkih mesta
  • Održani i lokalni izbori u pet gradova
  • Na izborima učestvovalo 11 izbornih lista
  • Biračko pravo imalo 540.026 građana

POVEZANE VESTI