Ministar Medved u Gruborima: Da se ovakve stvari iz prošlosti nikad ne ponove

Region 25. avg 202012:44 > 12:50
Podeli:
Izvor: N1 Zagreb

Hrvatski ministar branitelja, Tomo Medved, u ime Vlade Republike Hrvatske članovima porodica poginulih u Gruborima izrazio je saučešće. Ovakve komemoracije prilika su da odamo počast nevinima, koji nas podsećaju da je potrebno ulagati napore za dobrobit svih naših građana i da se ovakve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove, naveo je.

POVEZANE VESTI

 U Gruborima nadomak Knina održana je komemoracija srpskim žrtvama, civilima koji su ubijeni 25. avgusta 1995. godine u operaciji „Oluja“.

Do zločina u Gruborima došlo je 20-ak dana nakon završetka Oluje. U selu 20 kilometara udaljenom od Knina ubijeno je šest srpskih civila, od kojih je samo dvoje bilo mlađe od 60 godina. Za zločin nikad niko nije odgovarao.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac istakao je da je to zločin za koji niko nije odgovarao, a da su ljudi ubijeni s rukama podignutim u vazduh, dok je Boris Milošević, potpredsednik Vlade Hrvatske, istakao da su u „ovom zločinu zakazali država, policija, tužilaštvo, javnost i mediji“.

„Ovakve komemoracije prilika su da odamo počast nevinima, koji nas podsećaju da je potrebno ulagati napore za dobrobit svih naših građana i da se ovakve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove“, rekao je Medved i dodao: „Znamo da članovima porodica nije jednostavno da vudu danas ovde, no danas su ovde uz vas i zvaničnici Vlade, među kojima nema osobe koja u ratu nije izgubila najmilije. Hrvatska može i mora da gradi društvo na pravednosti istine“.

Medved je naveo da je poverenje zahtevno i politički i psihološki, ali je nužno zbog budućnosti. „Vreme je da počnemo gradimo našu budućnost na istini temeljenoj na činjenicima, na pronalasku svih nestalih. Otiđimo danas s porukom poštovanja i željom da tišinu koja vlada ovim mestom zameni životna radost njegovih stanovnika“, zaključio je Medved.