Talat Džaferi ponovo izabran za predsednika makedonskog Sobranja

Region 21. avg 202020:28 > 20:36
Podeli:
Izvor: N1

Dosadašnji predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi iz albanske partije DUI, ponovo je izabran na tu dužnost.

Džaferi je izabran sa 62 glasa poslanika nove parlamentarne većine u kojoj su koalicija SDSM „Možemo“, DUI i Demokratska partija Albanaca, dok su protiv glasala 43 poslanika opozicije. 

Poslanici najveće makedonske opozicione partije, VMRO DPMNE, odmah nakon glasanja napustili su salu. Protiv su glasala i dva poslanika „Levice“, dok poslanici opozicionih albanskih partija Alijansa za Albance i Alternativa nisu prisustvovali glasanju. 

Talat Džaferi je bio predsednik Sobranja u prethodnom parlamentarnom sastavu od 27. aprila 2017, kao prvi Albanac na tom mestu od osamostaljenja zemlje. Sednica parlamenta Severne Makedonije, na kojoj je ponovo izabran za predsednika, počela je oko 13 sati, a završena oko 18 časova. 

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula koalicija SDSM „Možemo“ osvojila je 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mesta. 

Najveća albanska partija DUI ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, partija „Levica“ dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.