Dodik: Migrante ćemo nastaviti da prevozimo do Federacije BiH, nećemo ih u RS

Region 20. avg. 202013:07 > 14:47
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, izjavio je za N1 kako Republika Srpska neće poštovati odluku MUP-a Unsko-sanskog kantona o zabrani prevoza migranata. On je rekao kako će nadležni u RS i dalje prevoziti migrante do entitetske linije do dela BiH u koji žele da dođu, i još jednom potvrdio da je stav vlasti ovog entiteta da nema zadržavanja migranta, kao ni otvaranja sabirnih centara za migrante.

„Naša politika oko migranata je poznata i nije ništa novo. Mi pokušavamo, najviše preko dojava građana, da saznamo gde se nalaze migranti, kojim rutama se kreću, ne želeći da se oni slobodno kreću u RS, da vrše pritisak na stanovništvo i razbojnički se ponašaju“, kazao je Dodik za N1 Sarajevo.

On je i pojasnio kako MUP RS postupa sa migrantima koje nađe na području entiteta.

„Onda kada ih prikupimo na jedno mesto, ogranizujemo im prevoz gde žele da idu. Oni idu u Unsko-sanski kanton… Neki idu u Sarajevo, neki za Tuzlu, učinimo im uslugu. Ponudimo im prevoz da se ne zadržavaju u RS. Imamo odličnu reakciju stanovništva i nastavićemo da se tako ponašamo“, izjavio je Dodik.

„Sada je neka zabrana. Šta mislite da smo mi uzeli i postavili zabranu, čitav svet bi se digao oko toga. Razumem ljude u Unsko-sankom kantonu, ali mi nećemo prestati sa našom praksom da ih prevezemo gde žele van Republike Srpske. U RS neće biti sabirnih centara“, rekao je Dodik na N1.

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu su donele odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

Taj kanton u Federaciji BiH izrazito je pogođen migrantskom krizom. Sve su glasniji protesti građana u zahevima za rešavanje problema. Proteklih noći je bilo i incidenata u Velikoj Kladuši, kada je u okupljanju građana u blizini migrantskog kampa blokiran lokalni put, pa je situaciju smirivala policija.

Načelnica policije: U Unsko-sanskom kantonu 10.000 migranata

„Od 2018. godine nalaze se patrole na ulazu u USK. Prema našim procenama, oko 7.000 migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima, dok 3.000 migranata je u kampovima. Dakle 10.000 migranata“, kazala je za N1, Snežana Galić, načelnica Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Ona je dodala da je 2.000 migranata prebačeno iz Hrvatske, a sedmično 300 iz Republike Srpske.

„Što se tiče entitetske granice sa RS, broj migranata koji dolazi sedmično otprilike je 300 migranata. To su granice na Ključu, Bosanska Otoka i Bosanska Krupa. Ali, migranti, takođe, dolaze i iz Sarajeva. O svemu smo obaveštavali redovno Ministarstvo bezbednosti BiH, FUP, Direkciju za koordinaciju policijskih tela. U Kanton propuštamo samo ugrožene kategorije porodica sa decom“, rekla je Galić.