Austrijanci "navalili" na testiranje u Šibeniku, hoteli nude besplatan test

Region 19. avg 202016:32 > 16:38
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Pred šatorom za uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus u Šibeniku u sredu je bila neuobičajeno velika gužva. Kaok je rekla direktorka Zavoda za javno zdravlje Šibensko-kninske županije, Diana Dulibić, uglavnom je reč o stranim državljanima koji u svoje zemlje moraju da se vrate s negativnim testom na kovid-19. Neki hotelski lanci u Hrvatskoj ponudili su svojim gostima besplatno PCR testiranje kako ne bi prekinuli odmor kod njih.

„Većinom su danas na testiranju državljani Austrije budući da je ta zemlja stavila Hrvatsku na crvenu listu, ali dosta je i Italijana koji takođe rade testove. Oni to plaćaju 850 kuna, a svi su naručeni ranije. Iako situacija pred šatorom izgleda pomalo haotično, reda ima. Uz strane državljane danas su još tamo i ljudi sa simptomima i svi ostali koji iz epidemioloških razloga moraju na testiranje, a prozivaju ih naše zaposlene tako da je red uspostavljen“, rekla je za lokalne medije direktorka županijskog Zavoda za javno zdravlje.

POVEZANE VESTI

Dodaje da veće gužve na parkingu pred šibenskom bolnicom očekuju još ove nedelje, posle čega bi, približavanjem turističke sezone kraju, trebalo da bude mirnije.

Zbog upozorenja koje je Austrija izdala svojim građanima koji letuju u Hrvatskoj i uvođenja obaveznog negativnog testa za povratak kući, zbog čega je veliki broj austrijskih turista prekinuo odmor u Hrvatskoj, jedan broj hotelskih lanaca ponudio je gostima iz ove zemlje besplatno testiranje kako ne bi prekidali svoj boravak.

Drugi su svojim gostima ponudili popust od 100 evra po osobi, ukoliko odluče da se testiraju po povratku u Austriju.

Više vesti o pandemiji čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.