Milan Lukić odbio da primi dokumenta Državnog suda BiH za zločin u Štrpcima

Region 17. avg 202020:56 > 21:22
Izvor: N1

Pola godine nakon potvrđivanja optužnice protiv Milana Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, on je iz zatvora u Estoniji, gde služi doživotnu kaznu, odbio da prihvati dokumenta Državnog suda, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine protiv Lukića podiglo optužnicu koja ga tereti za zločine nad putnicima otetim iz voza u februaru 1993. na stanici Štrpci, u opštini Rudo.

Sud BiH optužnicu je potvrdio u januaru ove godine. Odmah nakon potvrđivanja optužnice, Lukiću je upućen dopis putem Međunarodne pravne pomoći kojim se obaveštava o potvrđenoj optužnici i da je potrebno da izabere branioca sa dostavljene liste Odeljenja krivične odbrane Ministarstva pravde BiH.

Sud BiH je 24. juna primio dopis nadležnog organa Estonije da je Lukić odbio da prihvati dokumenta Suda BiH i da je na dostavnici naznačio da se pošiljalac obrati njegovom advokatu registrovanom u Hagu.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici. Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji, prenose Vijesti.