Oštre izjave u Hrvatskoj nakon godišnjice Oluje, i Vulin se uključio u raspravu

Region 08. avg 202017:31 > 17:47
Podeli:
Izvor: N1

Plenković i Milošević su u Kninu zamesili testo za pogaču pomirenja, ali za tu pogaču potrebna je i Srbija, izjavio je lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac. Pupovac je oštro reagovao na izjavu ministra spoljnih poslova Hrvatske da su se Srbi u Hrvatskoj oslobodili mentorstva iz Beograda, porukom da unutrašnje pomirenje Hrvata i Srba u Hrvatskoj vredi samo u širem kontekstu pomirenja Srbije i Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Hrvatski šef diplomatije dolio je dodatno ulje na vatru, taman kad se činilo da žučna rasprava o Oluji jenjava.

„Ne postoji više predsednik svih Srba u Evropi. Srbi u Hrvatskoj svoja pitanja rešavaju u institucijama i u uključivosti u hrvatsko društvo“, izjavio je Gordan Grlić Radman.

Odmah je stigao odgovor predsednika SDSS Milorada Pupovca.

„Niti nam treba mentorstvo Beograda, niti patron u Zagrebu“, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare, simbolično održanoj ispred spomenika Petru Preradoviću, hrvatskom pesniku srpskog porekla.

„Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske. I kad već deli lekcije, neka osigura srpskim turistima da ih ne napadaju, da se ne ispisuje traktor i “ZDS“ na njihovim automobilima“, sitakao je Pupovac.

On je ubeđen da je u Kninu pre tri dana počeo dugi proces pomirenja. Ali, kaže da je za pomirenje neophodan i dijalog zvaničnog Zagreba i zvaničnog Beograda.

„Započet je proces mešanja testa za pogaču pomirenja. Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gestova potrebno. Veoma je važno da svi budemo svesni da svi moramo pridoneti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo“, poručio je predsednik SDSS-a.

Nije dugo trebalo čekati, u raspravu se uključio i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Smatra da član SDSS-a Boris Milošević nije „dovučen u Knin“ na hrvatsku proslavu „Oluje“ da bi Srbima bilo bolje, već da bi hrvatski političari mogli da ga koriste kao argument za napade na Srbiju i dokaz da su Srbi razjedinjeni.

„Nije dovoljno spustiti cvet na jedno od mesta ubijanja Srba, a reći da je proterivanje 250.000 i ubijanje 2.000 Srba u `Oluji` čin milosrđa. Nije dovoljno pričati o kaznama za zločine, a od Gotovine praviti heroja, nije dovoljno napasti Vučića da bi laž postala istina“, smatra Vulin.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam vidi šansu za izlazak iz začaranog kruga devedesetih, posle odlaska Borisa Miloševića u Knin i odluke da hrvatski ministar branitelja poseti selo u kome su 1995. ubijeni Srbi.

„Ovo je jedna dobra šansa za novi početak jer je prilika da se stane u kraj lošem trendu gde smo samo imali obeležavanja oluje i razmenu loših reči“, ocenio je Popov.

Hrvatska Vlada planira da nastavi sa unakrsnim posetama ratnim stratištima.

Nakon što ministar Tomo Medved poseti Grubore, a Plenković Varivode gde je 1995. ubijeno devetoro srpskih civila, upravo će Milorad Pupovac otići u Škabrnju gde je 1991. ubijeno 67 Hrvata.