Odlazak Miloševića u Knin za neke krst na leđima, za druge "Stokholmski sindrom"

Region 04. avg 202017:11 > 17:16
Izvor: Printscreen

Dvadesetpetu godinu zaredom obeležavanje "Oluje" podgreva odnose Srbije i Hrvatske, a odluka pojedinih predstavnika srpske manjine da prisustvuju centralnoj proslavi te vojne operacije, dodatno podiže temperaturu.

„Sramna i skandalozna je odluka Borisa Miloševića, kao novog potpredsednika hrvatske Vlade da ode u Knin. Politički predstavnik Srba ne sme nikad da ode i da da legitimitet, ponavljam, zločinačkoj akciji ‘Oluja’, najvećem etničkom čišćenju u Evropi posle 2. Svetskog rata“, ocenio je Miodrag Linta iz Saveza Srba u regionu.

Bez razumevanja za Miloševićev potez su i u Naprednom klubu, u kom ocenjuju da nije reč o aktu pomirenja nad grobnicama.

„Ovde je reč o nastojanju hrvatskog nacionalizma, koji nažalost okuplja sve važne političke stranke savremenih Hrvata da Srbe asimiluju i ovo je potreba, po mom uverenju sadistička, da žrtva učestvuje u proslavi svoje tragedije“, kaže Čedomir Antić iz Naprednog kluba.

POVEZANE VESTI:

Prvom čoveku hrvatske Vlade drago je što će sutra svi biti u Kninu i ocenjuje da je njegova inicijativa bila logična i da šalje jedan važan signal.

„Gde politički predstavnik SDSS-a, ujedno i potpredsednik hrvatske Vlade dolazi na ‘Oluju’, na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobede, Dan hrvatskih branitelja i šalje jednu novu poruku za hrvatsko društvo, za odnos između Hrvata i srpske manjine“, izjavio je Andrej Plenković.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac objašnjava – Milošević odlazi u Knin sa velikim krstom na plećima, da bi ga stavio na mržnju koja dominira u Hrvatskoj i u hrvatsko-srpskim odnosima.

„Zato taj krst jeste toliko težak i zato taj krst izaziva tolike nesporazume i tolike reakcije, ali taj krst bi trebalo rezultirati time da Hrvati priznaju stradanje Srba, onih koji su stradali nakon ‘Oluje’, onih koji su stradali bežanjem od ‘Oluje'“, kaže Pupovac.

Predsednik Demokratske stranke govorio je danas o odnosima. Zna, kaže, da se Srbija i Hrvatska neće usaglasiti u stavovima o „Oluji“, ali se nada da će doći vreme kada 4. i 5. avgust neće biti dani „sezonske eksplozije“ nacionalističkih strast. Dodaje, odgovornih ima na obe strane.

„Odgovornost za to snosi tadašnji politički i vojni vrh Hrvatske, ali i vladajući režim u Beogradu, uz čije je znanje i prećutnu saglasnost akcija ‘Oluja’ nesumnjivo i izvedena. Režimu Slobodana Miloševića je važnija bila vlast i jačanje sopstvene moći, nego srpski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kojeg je prethodno gurnuo u rat. Na sličan način legitimnim interesima i nacionalnim osećanjima danas manipuliše i režim Aleksandra Vučića koji od godišnjice progona pravi svoju političku promociju“, navodi Zoran Lutovac.

Godišnjicu „Oluje“ obeležilo je i desetak članova pokreta „Dveri“ ispred hrvatske ambasade uz poruku da Hrvatska treba da se zapita šta tačno slavi.

„Genocid, etničko čišćenje Srba i stvaranje etnički čiste države bez pripadnika drugih naroda. Slavi ubistva, paljenje srpskih kuća, koje su starije od naziva Hrvatske, zatiranje svega srpskog, kao da Srbi tamo unazad nikada vekovima nisu ni bili. Srpski pokret Dveri nikad neće zaboraviti stradanje našeg naroda u Krajini“, izjavila je Branka Jovanović iz Dveri.

Da se radi o slavljenju zlodela smatraju i u Demokratskoj stranci Srbije odakle napominju – ne može biti trajnog mira bez pomirenja, a pomirenja bez priznanja zločina onih koji su ga izvršili, te odlazak predstavnika Srba na proslavu vide kao, objašnjavaju, zabludu obolelih od Stokholmskog sindroma da će time zločincima da se umile.