Veritas: Proslava "Oluje" postala veličanje ustaštva i mržnje prema Srbima

Region 03. avg 202010:31 > 12:10
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Dokumentaciono informativni centar Veritas saopštio je da se u Hrvatskoj slavljenje "Oluje" iz godine u godinu pretvara u "veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima", umesto da se od njega odustane.

POVEZANE VESTI

„Obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data od hrvatskih zvaničnika na dan ulaska Hrvatske u Evropsku uniju pre sedam godina na trgu Bana Jelačića u Zagrebu, pretvorila su se u svoju suprotnost – srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija“, naveo je Veritas u saopštenju.

Kako je naglašeno, na sve to, međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, „ćuti kao što je ćutala i pre 25 godina“.

U saopštenju je navedeno da je Međunarodni sud pravde (MSP) „Oluju“ kvalifikovao kao akciju etničkog čišćenja.

Veritas napominje da su 4. avgusta 1995. godine „oružane snage Hrvatske, uz odobrenje i podršku NATO, u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), izvršile agresiju na severnu Dalmaciju, Liku, Кordun i Baniju“, u čemu je angažovano oko 200.000 vojnika, naspram 30.000 vojnika krajiških Srba.

„Za nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor Srpske vojske Кrajine (SVК), a narod zapadne Кrajine, njih preko 220.000, poučen ‘istorijskim iskustvom’, kreće u dotad najveću srpsku ‘seobu’, na istok braći po veri i naciji. I kad je prestao svaki otpor SVК, agresor je ubijao ljude koji nisu hteli ili mogli sa svojih vekovnih imanja, ali i one u izbegličkim kolonama, i do Une i preko Une, duboko u teritoriju tadašnje Republike Srpske“, naveo je Veritas.

U saopštenju je prezicirano da se na evidenciji Veritasa nalaze imena 1.872 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i posle nje, od čega 1.221 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

„Među žrtvama se nalazi 552 (30 odsto) žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od ‘crnih’ rekorda građanskog rata devedesetih prošlog veka na prostorima prethodne Jugoslavije“, ukazao je Veritas.

Pomen u manastiru Ostrog

Srpski nacionalni savet Crne Gore organizovaće u sredu u manastiru Ostrog pomen nevino stradalim srpskim žrtvama u akciji hrvatske vojske Oluja pre 25 godina, saopšteno je iz te organizacije.

Kako se navodi u saopštenju, okupljanje će biti sprovedeno uz poštovanje svih mera propisanih protiv pandemije, a početak je u 9 časova, 5. avgusta, ispred Gornjeg manastira Ostrog.

Od 4. do 7. avgusta 1995. godine hrvatske snage etnički su od srpskog stanovništva očistile teritoriju Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije, odnosno tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Ubijeno je više hiljada civila a proterano oko 250.000 ljudi, uglavnom u Srbiju i Republiku Srpsku.

Srpska koordinacija: Neprihvatljivo učešće Miloševića na godišnjici „Oluje“

Кoordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) saopštila je da se ne slaže sa namerom funkcionera Samostalne demokratske srpske stranke i potpredsednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića da prisustvuje godišnjici „Oluje“ u Кninu.

„Srpska koordinacija smatra da je učešće predstavnika Srba u državnoj proslavi ‘Oluje’ – akciji masovnog etničkog progona Srba iz Кrajine, neprihvatljivo i da bi bilo u funkciji ‘smokvinog lista’, kojim bi se prekrila zločinačka strana ‘Oluje'“, navedeno je u saopštenju.

Kako je rečeno, „učešće izabranog predstavnika Srba u Hrvatskoj u proslavi ‘Oluje’, neće moći da izbriše činjenicu da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao jasan cilj – sprovođenje ‘konačnog rešenja’ za Srbe, u vidu trajnog etničkog progona sa prostora tadašnje Кrajine“.