Skraćen period samoizolacije i karantina u Crnoj Gori

Region 03. avg. 202007:13 > 07:17
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti u Crnoj Gori odlučilo je da u toj zemlji skrati period karantina i samoizolacije sa 21 na 14 dana.

Iz Nacionalnog koordinacionog tela podsetili su da su samoizolacija i karatnin obavezni za osobe koje su bile u kontaktu ili se sumnja da su bile u kontaktu sa inficiranima, obolelima bez kliničke slike ili sa blagom kliničkom slikom. 

“Skraćeno je i vreme institucionalne izolacije osoba koje su bile na bolničkom lečenju od koronavirusa. Odluka je doneta u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i mnogim drugim državam“; kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tela. 

Pojašnjava se i da je odluka doneta nakon konsultacija sa Institutom za javno zdravlje, kao i da najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost obolelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo. 

“Ovo ukazuje da pacijenti koji nisu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje, te samim tim ne postoji potreba za njihovom samoizolacijom nakon 14. dana. Pacijenti koji nisu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje”, istakli su iz Nacionalnog koordinacionog tela.