Plenković: Boris Milošević ide na proslavu Oluje, a Tomo Medved u Grubore

Region 30. jul 202019:22 > 22:53
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će potpredsednik Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Boris Milošević, prisustvovati proslavi godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", a da će potpredsednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ići na obeležavanje zločina koji je počinjen nad Srbima u Gruborima.

„Dogovor koji danas imamo s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni učestvuju na toj proslavi (godišnjice ‘Oluje’), učestvovaće potpredsednik Vlade Boris Milošević i mislim da je to dobro i korisno, korisno pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcioniše danas“, izjavio je Plenković za RTL, posle sastanka sa predstavnicima SDSS-a.

POVEZANE VESTI

Najavio je i da će potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obeležavanju zločina koji je počinjen nad Srbima u Gruborima, nakon „Oluje“.

„Na taj način poslaće snažnu poruku Vlade o tome da moramo poštovati sve žrtve i dostojno obeležiti ta mesta. Ministar Medved ide u Grubore 24. ili 25. avgusta kada tačno odredimo datum“, kazao je Plenković.

Objašnjavajući zašto će Vladu na tom skupu predstavljati baš Medved, hrvatski premijer je rekao da je to „sigurno vrlo važna i velika poruka, poruka potpredsednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, komandanta Tigorva i čoveka koji jako dobro na osnovu svojih ličnih i porodičnih posledica koje su mu nanesene tokom Domovinskog rata, može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, da pošalje poruku pomirenja i okretanja budućnosti.“

Sa Žigmanovim o položaju hrvatske manjine u Srbiji

Plenković je danas u Banskim dvorima razgovarao i sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim, i to o statusu i položaju hrvatske manjine u Srbiji nakon nedavnih parlamentarnih izbora u dve zemlje.

Kako je saopšteno iz hrvatske vlade, Plenković i Žigmanov su istakli potrebu iznalaženja sistemskih rešenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, naročito u pogledu političke zastupljenosti, kulturnih prava i obrazovanja.

U tom pogledu, istaknuta je važnost daljih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštovanja međudržavnih sporazuma.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje zakazano za sredinu oktobra, dobar primer mogućih pomaka na bolje kroz sprovođenje konkretnih projekata.

Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji i podrška projektima kojim će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.