Amfilohije: Pretvaranje Svete Sofije u džamiju bezumlje

Region 24. jul 202019:53 > 19:59
Izvor: N1

Mitropolit Mitropolije crnogorsko primorske Amfilohije izjavio je da je pretvaranje Svete Sofije u džamiju bezumlje i istakao da će taj hrišćanski hram ostati nerazoriv i neuništiv.

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske jutros su služene liturgije povodom promene namene dosadašnjeg muzeja u džamiju.

Mitropolit Amfilohije je tim povodom služio liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

On je, između ostalog, kazao da je i podgorički saborni hram nadahnut Svetom Sofijom i dodao da je ona danas ponovo ugrožena i izložena pokušaju lišavanja najdubljeg smisla njenog postojanja.

„Pokušaj njenog ponovnog pretvaranja u džamiju je bezumlje. Ali Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva. Sveta Sofija je majka crkva svih ruskih crkava. Jer i ruski i većina slovenskih naroda su kroz Svetu Sofiju primili veru u Hrista Bogočoveka kao Premudrost Božju“, rekao je Amfilohije.

On je istakao da danas svi treba da se sećaju i da dožive tajnu tog veličanstvenog hrama, sagrađenog od ruke cara Justinijana, i podsetio da su iz Svete Sofije carigradske nikli svi hrišćanski, a posebno pravosavni hramovi.