Kod Bugojna počela ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava rata u BiH

Region 23. jul 202013:43 > 13:46
Izvor: N1

Na lokalitetu Rostovo kod Bugojna počela je ekshumacija posmrtnih ostataka, najverovatnije, žrtava hrvatske nacionalnosti ubijenih tokom rata u BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

„Na lokalitetu Rostovo, na osnovu zahteva Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, počeo je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima nestalih osoba“, navodi se u saopštenju.

Na tom lokalitetu, prilikom izvođenja građevinskih radova, pronađeni su posmrtni ostaci, kao i delovi odeće i obuće, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata.

Odmah po pronalasku posmrtnih ostataka, lokacija je obezbeđena, radovi su obustavljeni i pribavljena je potrebna dokumentacija za ekshumaciju.

„Prema inicijalnim informacijama, na navedenom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, za kojima se traga duže od dve decenije, a sudsko-medicinskom obradom i putem DNK analize posmrtnih ostataka, biće utvrđen tačan identitet osoba kojima ostaci pripadaju“, navedeno je u saopštenju.

Istražilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koordinira rad i aktivnosti službenih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije, a na lokaciji se nalaze i lekar patolog medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH i ICMP BiH.