Evropska komisija zabrinuta zbog navoda o policijskoj torturi u Crnoj Gori

Region 16. jul. 202014:07 > 14:13
Podeli:
Izvor: ANADOLIJA/Adel Ömeragiç

Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog navoda o policijskoj torturi trojice građana u prostorijama podgoričke policije kako bi priznali da su podmetnuli bombu na lokal Grand u Podgorici.

„Očekujemo da nadležni u Crnoj Gori, bez odlaganja, sprovedu efikasnu istragu i skladu sa međunarodnim i evropskim standardima“, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u objavi na Tviteru.

Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) zatražila je pre dva da se ispitaju navodi da su tri osobe zverski mučene u policiji kako bi priznali da su počinili krivično delo.

HRA je saopštila da su sva trojica navodnih učesnika u predmetu „bombaški napadi“ na lokal Grand i kuću Duška Golubovića (nekadašnjeg službenika Agencije za nacionalnu bezbednost, sada Uprave policije), prijavili da su im službenici kriminalističke policije u Centru bezbednosti Podgorica iznuđivali iskaze primenjujući svirepe tehnike mučenja.

Opisi detalja policijske torture primenom elektrošokova u predelu genitalija i butina, kao i udaranja bokserskim rukavicama i bejzbol palicama, uz pretnje ubistvom i puštanje glasne muzike da zagluši krike, doprinose uverljivosti njihovih tvrdnji, navode u HRA.

Ističu da, iako su sva tri slučaja mučenja prijavljena 26. maja, 28. maja, odnosno 4. juna, i obezbeđeni su nalazi o povredama, nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici do danas nije saopštilo da je pokrenulo istragu protiv bilo kog policijskog službenika, niti su podnosioci prijava obavešteni o radnjama koje tužilaštvo preduzima.

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Jovana Grujičića zbog osnovane sumnje da je učestvovao u bombaškim napadima na poznati podgorički lokal Grand i na kuću policijskog inspektora Duška Golubovića.

U ovom slučaju istraga traje protiv Zorana Mugoše, dok je protiv njegovog brata Benjamina Mugoše (43) odbačena krivična prijava.

Na pres konferenciji čelnika policije i Tužilaštva, karajem maja, saopšteno je da je organizator ovih napada Zoran Mugoša koji je nedostupan crnogorskim organima.

Grujučić je označen kao direktni izvršilac ova dva bombaška napada, dok je Benjamin Mugoša bio osumnjičen da je pružao logističku podršku Grujičiću, odnosno da ga je vozio.

Nekoliko dana nakon hapšenja Benjaminu Mugoši je ukinut pritvor, a advokat Damir Lekić je saopštio je da je njegov klijent bio u Istražnom zatvoru kada su aktivirane eksplozivne naprave na lokal Grand i na kuću Golubovića.

Benjamin Mugoša zato nije ni obuhvaćen optužnim predlogom. Grujičić se sumnjiči za izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Policija Zorana Mugošu tereti za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja u sticaju sa krivičnim đelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.