Zaev proglasio pobedu na izborima u Severnoj Makedoniji

Region 16. jul. 202007:39 > 07:43
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Lider vladajuće SDSM Zoran Zaev izjavio je noćas da je njihova koalicija "Možemo", "pobednička" na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji jer su građani izabrali "bolje danas i bolje sutra".

„Uspeli smo narode moj! Sa ubedljivom i stabilnom prednosti. U ovom treneutku od tri mandata ispred VMRO DPMNE, sa mogućnosti za još jedan ili dva više“, rekao je on na konferenciji za novinare oko pola dva noćas u prisustvu nosilaca izbornih lista koalicije „Možemo“..

Zaev, koji je najavljen kao mandatar za novog premijera Severne Makedonije, rekao je da kolacija „Možemo“ pobeđuje jer su građani „izašli i glasali za sigurnu budućnost, za zajedništvo i solidarnost, za ekonomski patriotizam, za red i pravdu“.

„Građani su izaši i izabrali bolje danas i bolje sutra. Put napred je potvđen. Opasnosti smo kazali jasno – ne! Imsli smo izbore kakvi dolikuju zemlji članici NATO, koja grabi ka EU. Mirne, dostojanstvene, slobodne i demokratske“, rekao je lider SDSM.

Nekoliko minuta pre obraćanja Zaeva, generalni sekretar opozicione VMRO DPMNE Igor Janušev je izjavio da je „izborna trka jako tesna“ i da ta partija „ulazi u trku za formiranje nove vlade“.

On je na konferenciji za novinare ispred sedišta stranke istakao da je koalicija oko VMRO DPMNE pobedila u najvećem broji gradova i naseljenih mesta, ali da Dontov model izbornu trku pravi dosta neizvesnom.

„VMRO DPMNE ulazi u trku za formiranje nove vlade zato što je postojeće istrošena i vreme je za promene“, rekao je Janušev.

Prethodno je oko ponoći šef Izbornog štaba SDSM Ljupčo Nikolovski prvi proglasio pobedu koalicije „Možemo“ na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji, održanim u sredu.

U albanskom bloku pobedu je progasila partija Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija.