Rezolucija o osudi i negiranju genocida u Srebrenici u Predstavničkom domu SAD

Region 15. jul 202015:58 > 16:07
Izvor: Pixabay

Zastupnica u američkom Predstavničkom domu Edi Bernis Džonson uputila je u ovaj dom Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima, koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

POVEZANE VESTI

Rezoluciju, koja je 13. jula upućena na Komitet za oružane snage, podržali su i njene stranačke kolege, zastupnici iz reda demokrata, Eliot Engel i Džejms Mekgovern, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Rezoluciji se navodi da su, počevši u aprilu 1992. godine, agresiju i etničko čišćenje počinile snage bosanskih Srba, podržane od strane vojnih i paravojnih snaga iz Srbije. Preuzimanje kontrole nad okolnom teritorijom rezultiralo je masovnim prilivom Bošnjaka, koji su tražili zaštitu u Srebrenici i okolini, a koju je Savet bezbednosti UN proglasio “zaštićenom zonom” Rezolucijom 819 u aprilu 1993.

Navodi se i da je početkom 1995. pojačana blokada enklave, te da su snage bosanskih Srba, uz podršku vojnih i paravojnih snaga iz Srbije, oduzele kompletnom stanovništvu humanitarnu pomoć, onemogućile spoljnu komunikaciju i učinkovito smanjile mogućnost holandskog bataljona da odgovore na pogoršanu situaciju.

„Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, zadržali na zbirnim mestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice“, dodaje se.

Rezolucija podseća i da je Radovan Karadžić osuđen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, kao i da su i on i Ratko Mladić osuđeni na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, a da su i haški tribunal, kao i Međunarodni sud pravde, presudili da se u Srebrenici dogodio genocid.

„Neki istaknuti zvaničnici Srbije i zvaničnici bosanskih Srba, uključujući aktuelnog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, genocid u Srebrenici lažno označavaju izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. veka, negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid ili na drugi način pokušavaju da umanje opseg i značaj genocida“, navodi se.

U zaključku, Rezolucijom se osuđuje genocid koji su počinile srpske snage u BiH, osuđuju se izjave, dela i politike koje dovode u pitanje genocid.

Na kraju, ohrabruju se SAD da održe politiku koja podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivaju se svi politički lideri da prestanu da koriste retoriku podela kako bi postigli kratkotrajne ciljeve.