Odbijen Karadžićev zahtev za diskvalifikovanje sudija i žalba

Region 14. jul 202022:39 > 22:46
Izvor: ICTY

Predsednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus odbacio je zahtev Radovana Karadžića za diskvalifikovanje sudija iz procesa razmatranja osporavane odluke Žalbenog veća, kao i žalbu na odluku Mehanizma o ranijoj žalbi na presudu, saopšteno je iz MMKS.

U saopštenju, koje je potpisao Ađijus, navodi se da Karadžić nije skrenuo pažnju na jasnu grešku u obrazloženju osporavane odluke, te da zbog toga nije odobreno njeno preispitivanje.

Ađijus podseća da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje, da samo pominje ranije argumente bez prikazivanja bilo kakve greške u osporavanoj odluci, kao i to da je uputio žalbu Žalbenom veću na odluku o ranijoj žalbi koju je predsednik odbio bez čekanja odgovora Tužilaštva.

Prema rečima Ađijusa, odbijanje žalbe bez čekanja odluke Tužilaštva ne utiče na ispravnost osporavane odluke.

Ađijus podsetio da je Žalbeno vijeće Mehanizma 20. marta 2019. godine potvrdilo presudu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora na osnovu optužbi za navodni genocid, progon, istrebljivanje, ubistvo, deportovanje i druga nehumana dela, kao što su zločin protiv čovečnosti, ubistva, teror, protivzakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Predsednik MMKS je 2. aprila 2019. godine doneo odluku i odbacio žalbu, a u saopštenju tvrdi da u Statutu Mehanizma ili Pravilniku o dokazima i procedurama suda ne postoji pravna osnova za žalbu na odluku Žalbenog veća niti bilo koji njen deo.

Karadžić je 4. septembra 2019. godine predao zahtev Mehanizmu u kojem zahteva diskvalifikaciju Ađijusa i sudije Teodora Merona iz razmatranja osporavane odluke.