Rama: Veto za Makedoniju ako ne garantuje Ohridski sporazum

Region 20. maj. 201513:33 > 13:39
Podeli:
Izvor: N1info

Premijer Albanije Edi Rama najavio je na sastanku ministara unutrašnjih poslova regiona u Tirani da će Albanija staviti veto na prijem Makedonije u NATO ako ne budu date čvrste garancije za primenu Ohridskog sporazuma, kojim je 2001. godine okončan sukob u Makedoniji.

Rama je rekao da su poslednji događaji u Kumanovu, gde su se makedonske snage bezbednosti 9. i 10. maja sukobile sa grupom koju su predvodili kosovski Albanci, iskorišćeni da se „imenu Albanac doda pridev terorista“, što je neprihvatljivo za albansku državu.

„Na žalost, u Kumanovu reč terorizam i Albanac su povezane u naporima da se etničkoj zajednici da dodatak terorizma i to je neprihvatljivo, ne samo za nas već i za makedonsku državu. Ovoj državi treba da je jasno da Albanci ostaju državotvorni faktor Makedonije. Ništa se opasnije ne može dogoditi u borbi protiv terorizma od uključivanja termina terorizam u događaje u Makedoniji. Mešanje ovih termina je neprihvatljivo za nas kao i teror koji su preživeli nedužni građani Kumanova“, kazao je Rama.

Prema njegovim rečima, svi žele održivu Makedoniju, ali ne i Makedoniju u kojoj se ne može živeti.

„Makedonija ne može biti članica NATO bez garancija za ostvarivanje Ohridskog sporazuma“, kazao je albanski premijer.