Počinje predizborna tišina u Severnoj Makedoniji, kampanja ocenjena kao prljava

Region 12. jul. 202015:05 > 15:19
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

U Severnoj Makedoniji u ponoć se završava predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koji će biti održani u sredu 15. jula i počinje trodnevna tišina.

Dvadesetodnevnu kampanju, koja je počela odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, obeležila je oštra retorika, optužbe, uvrede i svakodnevno objavljivanje tajno snimanih razgovara funcionera dve najveće partije, vladajućeg levog Socijaldemokratskog saveza Makedonije i opozicionog, konzervativnog VMRO DPMNE.

Ti snimci, koji bi trebalo da kompromituju lidere dve suprotstvaljene partije, SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i njihove saradnike, objavljivani su na Jutjubu i prenošeni u medijima, a autor je ostao anoniman.

Prema analizi građanske organicije „Civil“, kampanja za 10. parlamentarne izbore je bila „veoma prljava, uz svakodnevno širenje lažnih vesti i dezinformacija, kleveta, verbalnog nasilja, uvreda i govora mržnje“.

Kampanja prvi put, zbog epidemije kovida 19, nije imala uobičajene velike stranačke skupove, a na manjim okupljanjima sa građanima su uglavnom poštovane epidemiološke mere.

Izvor : Reuters/Ognen Teofilovski

Koalicija SDSM i manje albanske partije Besa, „Možemo“, je kampanju bazirala na tome što je u poslednje dve i po godine uradila vlada u evroatlantskoj integraciji Severne Makedonije i na ekonomskom planu, dok je koalicija oko VMRO DPMNE, nazvana „Obnova Makedonije“, osim obećanja ekonomskog boljitka, insistirala na nacionalnim temama i optuživala suparničku koaliciju za izdaju.

Najveća partija Albanaca DUI je prvi put izašla sa idejom za premijera Albanca i oko toga bazirala kampanju.

Tu ideju su odmah odbacile makedonske partije, ali i stranke albanske opozicije, dok je bivši premijer i lider SDSM Zoran Zaev poručio da je vreme da njegov partner u koalicionoj vladi DUI ode u opoziciju, ponovivši to na jednom od skupova i na albanskom jeziku.

Izbori u Severnoj Makedoniji će prvi put trajati tri dana zbog pandemije koronavirusa. U ponedeljak će glasati oboleli od tog virusa koji su se prijavili, drugi dan je namenjen nemoćnim, bolesnicima i zatvorenicima, dok će u sredu na izborni dan glasati svi ostali punoletni građani.

Izbori 15. jula će početi u 7 i trajti dva sata duže – do 21h, kako bi se izbegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije. Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa imaju 1.814.263 birača.