U Potočarima obeleženo četvrt veka genocida u Srebrenici

Region 11. jul 202010:59 > 15:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic

U Memorijalnom centru Potočari danas je uz verski obred, koji je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, sahranjeno je devet žrtava genocida u Srebrenici.

Najmlađa danas sahranjena žrtva je Salko Ibišević, rođen 1972. godine, a najstarija Hasan Pezić, rođen 1925. godine. Ranije danas održana je komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici povodom 25. godišnjice, na kojoj su se video porukama obratili čelnici brojnih zemalja sveta i regiona, kao i političari iz BiH i predstavnici verskih zajednica.

POVEZANE VESTI

Posle komemoracije položeno je cveće na Memorijalni kamen.

Poštu žrtvama odali su članovi Predsedništva BiH Šefik Džafeorvić i Željko Komšić, predsednik SDA Bakir Izetbegović i glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić.

Na Memorijalni kamen cveće su položili i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, predsednik Komisije za traženje nestalih Federacije BiH Amor Mašović, kao i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Kada je u pitanju verski kor, poštu su odali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te apostolski nuncij Luiđi Pezuto.

Komemoraciji u Potočarima nije prisustvovao niko od zvaničnika iz Republike Srpske.

U Potočarima je zbog pandemije koronavirusa ove godine bio mnogo manji broj prisutnih.

Komemoracija je održana u dve prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Dve grupe od po 50 ljudi, koji su prisustvovale komemoraciji, bile su fizički odvojene u dve hale, bivše Fabrike akumulatora u Potočarima.

Na tom mestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih nacija, danas je deo kompleksa Memorijalnog centra.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

Subašić: Oni koji su počinili genocid uvek će biti proganjani

Predsednica Udruženja „Majke Srebrenice i Žepe“ Munira Subašić je na današnjoj komemoraciji poručila onima koji su počinili genocid da će uvek biti proganjani.

„Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati, uvek će biti neko ko će vas ganjati. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite – ne postoji mesto gđe se možete sakriti, a da vas mi ne možemo pronaći“, istakla je Subašić.

Ona je poslala poruku i onima koji negiraju genocid, navodeći da nikada neće uspeti u svojoj nameri, jer se majke Srebrenice „nikada neće umoriti“.

Subašić je pozvala Savet za primenu mira u BiH (PIC) da donese Zakon o negiranju genocida u BiH.

„Time ćete poraziti ratne huškače i zaštiti nasleđe koje ste nam ostavili, a to je Dejton. Zar ćete dozvoliti da na svaki naš pokušaj da donesemo zakon, Rusija stavlja veto kao što je UN-u“, navela je ona.

Poslala je i poruku političarima u BiH i regiji. „Gradite mir, gradite poštovanje i poverenje, budite primer, mi ćemo vas podržati. Bez istine i pravde nema mira“, naglasila je Subašić.

Pozvala je Srbiju da izruči osobe optužene za ratne zločine, koji se, kako je navela, kriju tamo, a sumnjiče se za činjenje genocida.

„Samo tako će se opravdati da nisu projektovali i planirali genocid i rat u BiH. Pozivamo Vučića koji je najodgovorniji, jer daje utočište zločincima u Srbiji, štaviše, nagrađuje ih“, kazala je Subašić.

Fejzić: Incko da nametne zakon o zabrani negiranja genocida

Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i zamenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić izjavio je na komemoraciji u Potočarima da kultura sećanja nalaže da se ne zaboravi i da se podseća da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima Podrinja.

„Danas smo ovde da sa ovoga mesta, gde je počinjen genocid, pošaljemo poruku da se nikome i nikad ne ponovi Srebrenica 1995. Ovde smo naše dece da znaju, da se čuje o genocidu u Podrinju, da pamtimo žrtve, da generacije prenose novim naraštajima istinu i da se ta istina nikada ne zaboravi“, kazao je Fejzić.

Naveo je i da se u školama Republike Srpske ne uči istina o Srebrenici, koja je, kako je naglasio, dokazana činjenicama i presudama, kao ni da se ta istina neće čuti ni na kojem nivou vlasti u RS.

On je ponovo pozvao da BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida, ocenivši da, ako to ne mogu učiniti vlasti BiH, taj zakon može nametnuti visoki predstavnik u BiH, „jer to je najmanje što može da učini za žrtve i za pravdu“.

Incko: Virus ne može sprečiti okupljanje plenenitih srca

Virus ne može sprečiti okupljanje plemenitih srca da se danas sećaju i mole za žrtve, rekao je visoki predstavnik Valentin Incko u današnjem obraćanju javnosti povodom obeležavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

„Danas na večni počinak ispraćamo devetero ljudi, a mnogo je onih čija tela nikad nisu pronađena“, naveo je Incko.

Visoki predstavnik je zamolio sve one koji imaju informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku ostalih žrtava, da se obrate institucijama i pomognu im u potrazi.

„Dati ime studentskom domu po ratnom zločincu je neljudski, a ujedno je i izrugivanje pravim ljudskim vrednostima“, ocenio je Incko, aludirajući na to što je studentski dom na Palama nazvan po haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću.

On je pozvao nadležne institucije da promene naziv tog studentskog doma u ime budućnosti i novih generacija.

Visoki predstavnik je dalje rekao da su u prenošenju istine o Srebrenici najviše učinile „herojske majke Srebrenice“.

„One zaslužuju naše divljenje i našu podršku. Jedna od njih je bila pokojna Hatidža Mehmedović, koja je svoje blago, kako je nazvala svoju porodicu, pokopala u Potočarima. Znala bi reći: ‘Samo da kažu da im je žao što su to učinili ili, bar, da im vidim na licu, u oku, da se kaju. Mom srcu bi bilo lakše'“, kazao je Incko.