EP: Evropa podbacila u Srebrenici, potrebno suočavanje s prošlošću

Region 10. jul 202018:11 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

Godišnjica genodcida u Srebrenici bila je tema plenarne sednice Evropskog parlamenta, na kojoj je konstatovano da je neophodno iskreno suočavanje sa prošlošću i okretanje prema budućnosti, uz napomenu da je Evropksa unija snažno opredeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan u jačanju pomirenja i prevazilaženju nasleđa prošlosti.

Snažne osude onoga što se naziva najgorim zločinom posle Drugog svetskosg rata čule su se u Evropskom parlamentu.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji, ali i predstavnici svih poltičkih grupacija u EP zatražili su da se zaustavi nekažnjivost zločina, ali i negiranje genocida, koji je to po definiciji dva međuanrodna suda.

POVEZANE VESTI

Poslanici su naveli neophodnost suočavanja celog regiona sa zločinima iz prošlosti, kako bi mogao da ide dalje. Proces pomirenja u tom smislu smatra se ključnim, međutim psolanici nisu negirali odgovornost Evrope za ono što se dogodilo u Srebrenici i da svi zajedno moraju ići ka suočavanju sa prošlošću.

„Evropa je podbacila u Srebrenici i suočeni smo sa sopstvenom sramotom. Srebrenički genocid ostaje otvorena rana u srcu Evrope koja nas još uvek progranja i podseća na zajedničku odgovornost da sprečavamo genocid da se ikada više ponovi. I zato je naša dužnost da se zauvek sećamo Srebrenice“, rekao je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

„Želim da izrazim najdublju tugu i najstrašniji sram i to uputim svim žrtvama srebreničkog genocida, svim preživelima, svim porodicama, svima u BIH upućujem ove reči. Postoje oni koji su direktno odgovorni za taj masakr, ali je podbačaj međunarodnom i evropskog društva neoprostiv“, istakao je evropski poslanik Paolo Ranžel.

Hrvatski poslanik iz grupacije Obnovimo Evropu izrazio je žaljenje što u Evropskom parlamentu nije postojala politička volja da se i ove godine donese rezolucija o Srebrenici.

Poslednja rezolucija o Srebrenici u EP je doneta 2016, a specifična je i po tome što je u njoj izražena osuda Saveta bezbednosti UN zbog izostanka rezolucije o Srebrenici u tom telu usled veta koji je uložila Rusija.