Smenjeni gradonačelnik Budve: Vlast u Crnoj Gori manipuliše javnost oko virusa

Region 10. jul 202015:30 > 15:38
Podeli:
Izvor: N1

Funkcioner Demokratskog fronta Marko Carević, kojeg je odbornička većina predvođena Demokratskom partijom socijalista smenila sa mesta gradonačelnika Budve, izjavio je da crnogrska vlast manipuliše javnost po pitanju koronavirusa.

„Upravo sam došao iz Barselone. Prenosim vam poruke da tamo u Španiji ima tri puta više korone nego u Crnoj Gori. Videli ste u četvrtak, da je pravedan ovaj zakon, trebalo je da budem u karantinu. Došao sam na aerodrom, niko me pitao ništa nije. A iz drugih zemalja su karantini, blokade, sve se sprema i manipuliše se“, kazao je Carević.

Građani Srbije od 15. marta ne mogu ući u Crnu Goru, dok crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji iz Srbije ulaze u Crnu Goru moraju da čekaju odobrenje Ambasade da uđu u zemlju i moraju da idu direktno u karantin od 14 dana.

Carević, koji je u petak ujutru sa nekoliko smenjenih funkcionera pokušao ponovo da probije kordon privatnog obezbeđenja i da uđe u opštinu Budva, kazao je da se javljaju građani, pogotovo sa severa da im se daje po 200 evra da prihvate da imaju koronavirus u samoizolaciji, a 500 evra da leže tamo po nekim njihovim bolnicama.

Zgrada opštine je u petak, dvadeseti dan za redom, blokirana od strane privatnog obezbeđenja, i smenjenim funkcionerima ne dozvoljavaju ulazak. Tome su prethodili neredi i incidenti oko preuzimanja vlasti nakon što se predomislio jedan odbornik i dao podršku listi koju predvodi Demokratska partsija socijalista, a koga DF i Demokrate optužuju za političku korupciju.

U međuvremenu je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti saopštilo da je moguće organizovati ceo predstojeći izborni proces u pravcu poštovanja svih odredaba Ustava i zakonâ uz neprikosnoveni prioritet očuvanja javnog zdravlja.

Parlamentani izbori su zakazani za 30. avgust, za kada su zakazani i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Gusinju, Andrijevici.

Iz bolnice u Beranama je saopšteno da je umrla još jedna osoba od koronavirusa, što je 11 žrtva od pogoršanja situacije sredinom juna. Od sredine juna je obolelo 695 osoba.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.