Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

Region 19. maj 201515:42 > 15:46
Podeli:
Izvor: N1

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je sredinom aprila optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine u mestu Štrpci, opština Rudo.

„Nakon otmice žrtve su odvedene u školu u mestu Prelovo kod Višegrada, gde su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga, s vidnim povredama, prevezene do mesta Mušići, gde su ubijene a njihova tela bačena u reku Drinu“, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon rata, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još traga. Iz Suda BiH nisu mogli da kažu da je optužnica potvrđena, iako je zakonski rok za potvrđivanje od 15 dana prošao.

Veljko Čivša, advokat Novaka Poluge, rekao je da ni on nema zvaničnu informacjiu o tome da je optužnica potvrđena, ali da je za narednu sedmicu zakazano ročište po predlogu za određivanja mera zabrane u sklopu optužnice.

Desetorica optuženih su uhapšeni krajem prošle godine u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a kasnije su pušteni uz mere zabrane. U Srbiji je zbog zločina počinjenog u štrpcima uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta ove godine.

Do sada je za zločin u štrpcima osuđen samo Nebojša Ranisavljević, koga je Sud u Crnoj Gori osudio na 15 godina zatvora.