Varhelji: Genocid u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope

Region 07. jul 202011:19 > 11:22
Podeli:
Izvor: Reuters/Pool/Olivier Hoslet

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji napisao je na svom zvaničnom Tviter nalogu da je genocid u Srebrenici i dalje otvorena rana u srcu Evrope.

„Podseća nas na našu zajedničku odgovornost da sprečimo da se genocid više nikada ne dogodi. Vrednosti tako dramatično narušene pre 25 godina sada su srž našeg angažmana“, napisao je Varhelji, u susret 11. julu kada se obeležavaju dve i po decenije od zločina u Srebrenici.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocenio je u ponedeljak da donošenje presude Višeg suda u Beogradu protiv Huseina Mujanovića zbog ratnih zločina, u mesecu kada se obeležava 25 godina genocida u Srebrenici, pokazuje da režim u Srbiji ne uspeva da pronađe ni „trun moralne odgovornosti“.

„Dok ne izruči Novaka Đukića osuđenog ratnog zločinca i dok joj osuđeni ratni zločinci učestvuju na izborima, Srbija nema pravo da sudi građanima BiH, jer Srbija nije nadležna za procesuiranje niti poštuje sporazum o readmisiji“, naveo je Komšić u saopštenju.