Premijer Španije podržao SDSM i Zaeva pred izbore u Severnoj Makedoniji

Region 06. jul. 202015:16 > 15:29
Podeli:
Izvor: Javier BARBANCHO / POOL / AFP

Premijer Španije Pedro Sančes je u video poruci podržao koaliciju "Možemo" SDSM i njenog lidera Zorana Zaeva na predstojećim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji.

Sančes je rekao da poruku podrške koaliciji „Možemo“, koju „predvodi njegov prijatelj“, šalje ne samo zbog socijdemokratskih ideala koje njih dvojca dele, već i iz uverenja da je vlada Zorana Zaeva posvećeno radila na tom idealu u prethodne tri godine, ali i kao „uvereni evropejac“.

„Nadam se da će nakon izbora 15. jula Severna Makedonija produžiti sa ovakvom proevropskom vladom koja će ostati posvećena progresivnim vrednostima, koja će omogućiti da država i dalje napreduje ubrzanim ritmom, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu. Dragi Zorane, zahvaljujem ti mnogi i želim ti mnogo uspeha“, istakao je španski premijer.

Sančes je napomenuo da je vlada levičarske SDSM, stranke koju predvodi Zaev, Prespanski sporazum, stavila kraj na dugotrajni spor sa Grčkom, istovrermeno napredujući ka prevazilaženju spora i sa drugim susedom – Bugarskom.

„To je omogućilo Severnoj Makedoniji da postane članica NATO u martu ove godine i da dođe na korak do početka pristupnih pregovora sa EU“, rekao je premijer Španije.