Potvrđen još 21 slučaj koronavirusa u Sloveniji

Region 05. jul 202015:50 > 15:56
Izvor: AFP/Jure Makovec

U Sloveniji je u poslednja 24 sata među 716 testiranih osoba potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je za devet manje u odnosu na podatke od subote, javljaju slovenački mediji pozivajući se na Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju je trenutno šest pacijenata, a nijedan od njih nije životno ugrožen.

Od početka epidemije u Sloveniji urađeno je 106.368 testova, a registrovano ukupno 1.700 zaraženih.

U poslednja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženima, a dosad je od infekcije kovid 19 u Sloveniji umrlo 11 obolelih, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Ljubljani.

Slovenačke zdavstvene vlasti vode 180 slučajeva kao „aktivne“.

Dan ranije, u Sloveniji je bil 30 novih slučajeva, što je najveći dnevni broj zaraza u poslednja dva i po meseca.

Zbog novog širenja zaraze Vlada Slovenije donela je nove mere, između ostalih i obavezan karantin za sve koji se u zemlju vraćaju iz zemalja sa „crvene liste“ najrizičnijih država, među kojima je i Srbija.

Prema navodima ministarstva zdravstva, prvog dana primene te mere izdata su rešenja za 290 osoba, među kojima je, prema pisanju slovanačkih medija, polovina ljudi koji su se vraćali iz BiH, dok su ostali boravili u državama sa „crvene liste“ na području Zapadnog Balkana.

Slovenački epidemiolozi smatraju da je porast broja slučajeva zaraze direktno povezan sa unosom virusa iz inostranstva, a da je preveliko opuštanje posle prvog talasa koronavirusa prouzrokovalo brojne lokalnog prenosa infekcije kovid-19.

Sve o pandemiji možete čitati u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.