Raspisana međunarodna poternica za dvojicom "martićevaca"

Region 19. maj. 201507:19 > 07:21
Podeli:
Izvor: Freeimages/creationc

Zbog ratnog zločina nad hrvatskim zarobljenicima 1991. i 1992. u Staroj Gradiški riječko Županijsko državno tužilaštvo je, nakon sprovedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice tzv. martićevaca, državljana Republike Srbije, starosti 59 i 66 godina.

Kako se obojica nalaze u Srbiji i nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, za njima je izdata međunarodna poternica i određen im je istražni zatvor, saopštilo je riječko tužilaštvo na svojoj internet stranici.

Dvojicu optuženih pripadnika tzv. Martićeve policije tužiteljstvo sumnjiči da su od novembra 1991. do maja 1992. u Staroj Gradiški držali u neprimerenim i neljudskim uslovima 36 pripadnika aktivnog i rezervnog sastava Policijske postaje Slunj i Zbora narodne garde.

Kao čuvari u logoru, oni su, zajedno s drugim nepoznatim čuvarima, psihički maltertirali zarobljenike, naizmenično ih polivali hladnom i toplom vodom, a zatim ih terali da takvi stoje na zimi. Uskraćivali su im hranu i vodu i stalno ih fizički zlostavljali, udarajući ih rukama, nogama, pendrecima, kablovima i drvenim palicama, tvrdi tužilaštvo.

Istragom je utvrđeno da su neki od zarobljenika pritom zadobili teške telesne povrede, dok je svima narušeno zdravlje.

Na taj način optuženi su postupili protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti i postupanju s ratnim zarobljenicima u vreme sukoba između aktivnog i rezervnog sastava JNA i teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine i policijskih i vojnih snaga Republike Hrvatske na tom području.