Miting podrške Vladi i Nikoli Gruevskom

Region 18. maj. 201521:29 > 22:28
Podeli:
Izvor: N1

Govorom premijera Nikole Gruevskog završen je kontramiting "Makedonija je snažna" u organizaciji vladajuće stranke VMRO-DPMNE. Kako se procenjuje, desetine hiljada pristalica okupilo se ispred Sobranja, kako bi pružilo podršku premijeru, od koga opozicija traži ostavku.

Nikola Gruevski je poručio opozicionom lideru SDSM Zoranu Zaevu da je miting podrške vlasti dokaz da nije uspeo da je sruši montiranim snimcima i terorističkim bandama.

„Mislili ste da ćemo da pokleknemo, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna”“, rekao je Gruevski.

“Nema povlačenja, nema predavanja“, kazao je Gruevski i dodao da je herojstvo policajaca poginulih u obračunu sa naoružanim teroristima 9. maja u Kumanovu primer za to kako se voli Makedonija”. Makedonija, istakao je, nisu ni Nikola Gruevski ni Zoran Zaev – ovo je Makedonija.

„Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera koji javno traži od naroda da savija kičmu, već mora da ima premijera koji će da se bori da nađe dostojanstveno rešenje za probleme“”, naveo je Gruevski.

On je optužio Zaeva da na destruktivan način i destabilizacijom želi da se dokopa vlasti.

Novinarka N1 Jovana Štetin pratila je miting u Skoplju.

„To je čovek koji nema svoj stav i vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji i misli da sa svojim parama može da bude vođa nad narodom”“, kazao je Gruevski.

Makedoniji, dodao je, ne treba premijer koji “besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast”.

„Kao takav ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik“, kazao je Gruevski.

Osvrnuvši se samokritički na devet godina vladavine svoje partije, Gruevski je priznao da je sigurno bilo i grešaka.

„Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili””, kazao je premijer. Dodao je, međutim, da Zaev ne želi naprednu Makedoniju.

„Ni njegov scenarista to ne želi. Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kog je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke”“, naveo je Gruevski.

Pisma podrške Nikole Sarkozija i Angele Merkel

Izvor : N1

Na skupu podrške VMRO DPMNE danas je, u svojstvu posmatrača, evro-poslanik Ričard Hovit koji je juče prisustvovao mitingu opozicione SDSM.  Na početku mitinga VMRO DPMNE pročitana su pisma podrške bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija i nemačke kancelarke Angele Merkel, u ime nemačke vladajuće Unije hrišćanskih demokrata (CDU). 

Govornici su rekli da se VMRO DPMNE zalaže da u skladu sa evropskim standardima bude sudski postupak protiv SDSM zbog afere „Puč“, kao i postupak zbog prisluškivanja telefonskih razgovora, a rečeno je i da podržavaju rešavanje političke krize u Makedoniji političkim dijalogom.

Bina na kojoj su se okupljenima obratili postavljena je ispred „Porte Makedonija“ – skopske „trijumfalne kapije“, a da bi se obezbedio prostor za ogroman broj ljudi sa okolne raskrsnice su skinuti i semafori.  Na miting podrške Nikoli Gruevskom došli su žitelji mnogih gradova Makedonije, za koje je bio organizovan prevoz.

Centar grada je u potpunosti blokiran, jer nedaleko od Sobranja gde se održava skup podrške vladajućoj VMRO DPMNE, ispred zgrade Vlade Makedonije traje juče započeti protest opozicione Socijal-demokratske stranke Makedonije, koja traži ostavku Gruevskog, uvođenje tehničke vlade i prevremene izbore.