Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima sa EU

Region 30. jun 202015:03 > 15:06
Podeli:
Zastava Crne Gore, Crna Gora
Izvor: N1

Crna Gora je danas otvorila poglavlje 8 u pregovorima o pristupanju EU, koje se odnosi na politiku konkurencije. Delegaciju EU predvodila je ambasadorka Irena Andraši u ime hrvatskog predsedavanja EU, crnogorsku delegaciju ambasador Bojan Šarkić, šef misije Crne Gore u EU, a Evropsku komisiju je predstavljao generalni direktor Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

Crna Gora sada ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovara, od ukupno 35 poglavlja. Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja.

Pregovore o pristupanju EU Crna Gora je počela 2012.

Kada je reč o poglavlju 8, Unija je, kako je saopšteno u Briselu, podrobno ispitala pripremljenost Crne Gore i navela da je potreban dalji napredak u uskla]ivanju i primeni pravnih tekovina, kao i da postoje merila koja moraju biti ispunjena za privremeno zatvaranje tog poglavlja.

Navodi se i da će se praćenje napretka u uskla]ivanju i primeni pravnih tekovina nastaviti.

Kako je saopštio Savet EU, Crna Gora je završila zakonodavno uskla]ivanje sa pravnim tekovinama EU obuhvaćenim poglavljem politika konkurencije, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete u oblasti antimonopola, integracija i kontrole državne pomoći i pokazala zadovoljavajuće rezultate u tim oblastima.

Navedeni su i slučajevi u kojima je Agencija za zaštitu konkurencije, kao nacionalno telo za državnu pomoć, ocenjivala uskla]enost sa odredbama o državnoj pomoći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naložila da se isprave nepravilnosti.

Reč je o državnoj pomoći Montenegro erlajnzu, kompaniji Uniprom KAP i oko finansiranja izgradnje auto-puta Bar-Boljare.