Mitingom vlasti na miting opozicije – protest deli Skoplje

Region 18. maj. 201519:05 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1 info

Dok traju pripreme za skup pristalica premijera Nikole Gruevskog, na ulici su i dalje i demonstranti koji traže odlazak Vlade koju predvodi partija VMRO. Politička kriza u Makedoniji traje već mesecima, a oni koji podržavaju vladu i oni koji traže njen odlazak naći će svega nekoliko stotina metara udaljeni jedni od drugih.

 Mitingom vlasti na miting opozicije – a između njih – najuporniji protestanti, koji su noć proveli pod vedrim nebom iznad zgrade makedonske Vlade. Zastave Makedonije, Albanije, pa i Srbije, ali i nekih dalekih zemalja. Tu je i zastava, kako kazu, revolucije, jer samo na to pristaju. Pored šatora u kojima spavaju, tu je i sve ostalo neophodno za dane koji im predstoje.

Zgradu Vlade obezbeđuje policija, a na njoj radovi u toku, kao da se ništa neobično ne dešava svega nekoliko metara dalje. Na to ih, pak, podsećaju bina i glasna muzika, koju žena zadužena za motivaciju demonstranata naziva makedonskim šlagerima.

Nekoliko stotina metara dalje, druga Makedonija, ona koja podržava premijera Nikolu Gruevskog. O prvom čoveku Vlade je Angele Zafirovski pisao i knjige, a poteze opozicije tumčci kao izdaju.

„Ja volim kulturu, ne diktaturu. Ovo što radi Zaev u Americi ne postoji. Tamo ljude zbog toga zatvaraju“, kaže Angele Zafirovski, pisac knjiga o Nikoli Gruevskom.

Makedonska politička kriza ima kraj i on je blizu, pa su zbog togaa mitinzi očekivani, smatra analitičar Sašo Ordanovski.

U Strazburu, Briselu, Skoplju ili na nekom drugom mestu, do rešenja se može doći na najvišem nivou i verovatno samo uz posrednike.

U Skoplju je novinaka N1 Jovana Štetin.