Predizborna kampanja u Severnoj Makedoniji, zbog epidemije glasanje tri dana

Region 24. jun. 202020:40 > 20:52
Podeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

U Severnoj Makedoniji je počela predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore, koji će biti održani 15. jula. Na desetim izborima za poslanike u Sobranju učestvuju četiri koalicije i 11 partija, a prvi put će glasanje trajati tri dana, zbog epidemije koronavirusa.

Prema anketi koju je Televizija Telma objavila na startu kampanje, za koaliciju „Možemo“ oko vladajuće SDSM u kojoj je i albanska „Besa“, opredelilo se 23,5 odsto, a za opozicionu koaliciju „Obnova Makedonije“ oko VMRO DPMNE 21 odsto građana.

Za najveću partiju Albanaca u Severnoj Makedoniji DUI opredelilo se 6,4 odsto, a za konkurentsku koaliciju Alijanse za Albance i Alternative – pet odsto građana koji su učestovali u anketi, naprevljenoj od 16. do 21. juna. 

Prvog dana stranke su započele predizbornu kampanju manjim skupovima sa pristalicama uz poštovanje prepuruka za zaštitu od koronavirusa, uz obavezne maske na licu, kao i držanje distance.

Ranije je najavljeno da ove godine neće biti velikih skupova i mitinga, već da će se uz manje susrete sa građanima, kampanja voditi na društvenim mrežama, tradicionalnim medijima i oglašavanjem na bilbordima. 

Svoje programe stranke mogu da predstave do 12. jula u ponoć, a vladinom odlukom, glasanje će se odvijati tri dana.

Prvi će 13. jula glasati građani zaraženi kovidom 19, drugi dan je za bolesne i nepokretne, dok će na izborni dan u sredu 15. jula glasanje trajati dva sata duže, od 7.00 do 21.00, umesto kao što je uobičajeno do 19.00.