Makedonci kampuju ispred zgrade Vlade u Skoplju

Region 18. maj. 201508:12 > 08:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/Nemanja Jovanović

Veliki broj građana Makedonije proveo je noć u šatorima ispred zgrade Vlade gde se juče održavao veliki miting opozicije a na tom mestu su i dalje i ne planiraju da odu.

Građani su i dalje izričiti pri stavu da se sa ovog mesta neće pomaći dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Na ulici su bili studenti, profesori, poslanici, sređnoškolci, ali i policija koja ih je opkoljavala, mada u znatno manjoj meri nego tokom mitinga.

Potpredsednica SDSM Frosina Remenski rekla je da ova stranka koja je organizator mitinga ima program za sedam dana celodnevnog okupljanja na ovom mestu.

“ Postavili smo plato, planiramo pozorišne predstave, razne debate, bendove. Mi dakle imamo program da držimo narod blizu sebe“, istakla je ona.

Remenski je ipak dodala da se nada da sedam dana okupljanja neće biti potrebno jer će, izrazila je uverenje, Gruevski do tada podneti ostavku.

Poslušajte šta su građani, koji su proveli noć ispred zgrade Vlade, rekli reporterki N1 Jovani Štetin:

Novi sastanak Gruevskog i Zaeva

U Skoplju je za danas zakazan novi sastanak četvorice političkih lidera, predsednika VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM-a Zorana Zaeva, DUI Ali Ahmetija i DPA Menduha Tačija, na kojem bi oni trebalo da iznađu način za prevazilaženje višemesečne političke krize u zemlji.

Prvi njihov susret, pod pritiskom ambasadora SAD Džesi Bejli i EU Aivo Orava, održan je u petak i završen je bez rezultata.

Politički lideri bi trebalo da približe stavove uoči sutrašnjeg sastanak Gruevskog i Zaeva sa evropskim predstavnicima u Strazburu.

Makedonski mediji izvestili su da za sada na vidiku nema naznaka za bilo kakav dogovor.

Za večeras su najavljeni i provladini protesti a iz Skoplja se javlja reporterka N1 Jovana Štetin: