Antivladin protest u Skoplju, traži se ostavka Gruevskog

Region 17. maj. 201513:42 > 18:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Nekoliko desetina hiljada građana okupilo se na antivladinom protestu pod motom "Građani za Makedoniju" koji je održan ispred zgrade Vlade u Skoplju.

Građani su pristigli iz gotovo svih gradova Makedonije i nosili su državne zastave, a na transparentima je pisalo „Zbogum Nikola“.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je na mitingu da su „Nikoli Gruevskom su odbrojani sati“. On je remijera nazvao „kukavicom“ zbog neprimerenog obračuna sa neistomišljeničima i „lopovom“ jer je, kako kaže, pokrao izbore.

Izvor : Reuters/Ognen Teofilovski

Zaev je, takođe, pozvao građane, pripadnike svih etničkih zajednica – Makedonce, Albance, Srbe i Turke – i članove raznih političkih stranaka i udruženja, da ostanu ispred sedišta Vlade sve dok Gruevski i njegov kabinet ne podnesu ostavke.

„S voljom ili ne, Gruevkom je došao kraj. Makedonija će da bude zajednička multietnička država… država ravnopravnih građana. Završeno je vreme velikog patriotizma. Gruevski nemoj da odugovačiš tvoje vreme je isteklo“, rekao je lider SDSM-a i dodao da jedino što aktuelni premijer u ovom trenutku može da uradi je da – napusti vladu.

Zaev je, takođe, odao počast policajcima poginulim u kumanovskom oružanom obračunu sa teroristima i istakao da je šteta koju je Gruevski napravio „velika kao što je velika Makedonija“.

On je pozvao na formiranje prelazne vlade koja bi u određenom roku trebalo da raspiše fer i demokratske izbore. Od međunarodne zajednice, kaže, očekuje pomoć tako što će se više angažovati u mirnom rešavanju političke krize u Makedoniji.

Protest u Skoplju pratila je novinarka N1 Jovana Štetin.

Građanima se prvi obratio predstavnik Studentskog plenuma. Prekidan aplauzima on je poslao poruku da je studentima „dosta“ i zatražio ostavku premijera Nikole Gruevskog.

Studenti, kazao je, žele demokratski i transparentan sistem u kome postoje jednaka prava za sve. Studenti, dodao je, neće biti ničiji robovi, da oni ne podržavaju nijednu političku partiju niti će to činiti, ali da žele da budu korektor vlasti.

„Imam 22 godine i moja generacija osakaćena od permanentne privatizacije”, rekao je i dodao da student žele demokratsku, a ne partijsku državu.

Izvor : N1

Reditelj Aleksandar Popovski je poručio da je „nešto trulo u državi Makedoniji“.

„Protestujem protiv svih nepravdi koje su načinjene“, rekao je Popovski.

Džabir Derala iz NVO Civil rekao je da građani više neće da se savijaju da je vreme da Gruevskog strpaju u zatvor.

„Naš život je zatvor. Ostavka“, uzviknuo je on, dok ga je masa podržala uzvicima i aplauzima.

Dodao je da su policajci poginuli u Kumanovu iskorišćeni kao „topovsko meso“, a njihova deca ne spavaju, jer im je Gruevski kuće zavio u crno. Ocenio je da će Makedonija iz ove krize da izađe jača, slobodna, silna i radosna.

Izvor : N1

Većina građana se razišla posle protesta, dok su oni najuporniji ostali da „kampuju“ ispred zgrade Vlade do, kako navode, ispunjenja uslova opozicije.

Za aktiviste i pristalice opozicione SDSM-a obezbeđeno je nekoliko hiljada ležaljki, vreća za spavanje i šatora u improvizovanom kampu koji je postavljen na bulevaru i travnatim površinama ispred Vlade.

Opozicija traži ostavku premijera Gruevskog i formiranje tehničke vlade koja bi u roku od godinu dana pripremila održavanje vanrednih izbora. Gruevski je poručio da neće podneti ostavku jer smatra da je to kukavički čin.

Izvor : N1

Na protestu je učestvovalo 14 stranaka i građanskih pokreta, među kojima su i neke manje partije Albanaca, kao i evroposlanik socijaldemokratskog bloka u Evropskom paralmentu Ričard Hovit, ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere i Holandije Simone Filipini.

Za sutra je u Skoplju na istom mestu zakazan protest vladajuće VMRO-DPMNE.