Nastavljaju se međusobne optužbe Gruevskog i Zaeva

Region 17. maj. 201510:05 > 10:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Premijer Makedonije Nikola Gruevski i lider opozicije Zoran Zaev razmenili su optužbe uoči održavanja velikog protesta opozicije u Skoplju.

Nakon što je lider SDSM predsednika Vlade optužio da sa Grcima tajno trguje ustavnim imenom Makedonije, Gruevski ga je nazvao izdajnikom koji u saradnji sa onima koji Makedoniji ne misle dobro radi protiv interesa države.

Gruevski je za Kanal 5 izrazio zadovoljstvo što je narod ili, kako je rekao, bar njegov veći deo prepoznao tu veliku igru kada neko manipulacijama, intrigama, pogrešnim tumačenjima i lažima želi ostvarenje svojih ciljeva.

Najpre je Zaev optužio Gruevskog da trguje ustavnim imenom Republike Makedonije. Iz audio zapisa, koji je na konferenciji za novinare kao 33. „medijsku bombu“ predstavio Zaev, proizilazi da su u te pregovore pored Gruevskog uključeni bivši šef tajne službe i bliski rođak premijera Sašo Mijalkov, kao i bivši ministar spoljnih poslova Antonio Miloševski.

Gruevski i Mijalkov su tajne razgovore o ustavnom imenu Makedonije vodili sa grčkim biznismenom Emanuelom Malezisom, pozntim kao Manoli, sa kojim je, inače, pregovarano o kupovini rafinererije OKTA, rekao je Zaev.
Ne negirajući postojanje tih snimaka, Gruevski je uveren da narod nije naseo.

„Dali su mu (Zaevu) scenario, napisali su mu i govore koje čita na pres konferencijama, ali je narod izdržao, ako se ima u vidu da je ova krizna situacija teška, ali i da ima stabilnu vladu koja zna šta tereba da radi“, rekao je Gruevski. 

U Grčkoj se, kaže Gruevski, nikada ne bi moglo dogoditi da u javnost budu pušteni ovakvi razgovori.

„Objavljivanje tih materijala je izdajnički čin, bez obzira ko mu ih je dao. Ali, taj ko mu je dao te materijale sigurno nema dobru nameru. I Zaev to zna“, rekao je makedonski premijer. 

Zahvalnost zbog audio snimaka

Izvor : Tanjug / AP, Boris Grdanoski

Gruevski tvrdi da je istovremeno zahvalan Zaevu za objavljivanje audio zapisa o navodno tajnim razgovorima premijera i njegovih saradnika o ustavnom imenu Makedonije, jer ti snimci, kako je rekao, bez obzira na to koliko su sečeni i montirani, jasno ukazuju „da mi striktno tražimo da nam identitet bude potvrđen i garantovan, ne bilo kako, ne odlukom grčkog parlamenta, već rezolucijom UN“.

Gruevski je ukazao i da se na snimku najmanje pet-šest puta može čuti da ovoj Vladi ni na pamet nije palo da bilo šta uradi bez organizovanja referenduma na kojem bi u vezi sa imenom države narod imao poslendnju reč.

„Zahvalan sam Zaevu na tome“, kazao je Gruevski. 

Makedonski premijer, čiju ostavku opozicija traži, podsetio je da je Zaev jednom već pokušao da nasilno preuzme vlast 5. maja, kada su demonstranti u organizaciji SDSM-a žestoko napali policiju i kada je njih 38 bilo povređeno. 

„Ta im namera nije uspela“, rekao je on i dodao da je zbog toga normalno da vlast sumnja i da nije nemoguće da Zaev ponovi tu nameru. 

Potpuno smo, rekao je Gruevski, pripremljeni ukoliko takav scenario počne da se sprovodi da mu odgovrimo na adekvatan način, to jest imamo pripremljenu reakciju, koja će naravno biti u ovkiru demokratskh principa, Ustava i zakona.  Gruevski je napomenuo i da će okupljanje u organizaciji VMRO-DPMNE u ponedeljak, 18. maja biti masovan, nenasilni i mirni protest koji za cilj ima podršku državi i svima koji se bore za Makedoniju.