U policiju pozvani sveštenici iz Berana, Pljevalja, Danilovgrada, Budve…

Region 15. jun 202007:39 > 07:41
Izvor: Ilustracija

Nakon održanih mirnih litija u nekoliko crnogorskih gradova, više sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske u Podgorici, Budvi, Beranama, Danilovgradu i Pljevljima pozvano je na informativni razgovor u policiju.

POVEZANE VESTI

Sveštenik Željko Ćalić zadržan je u stanici policije u Danilovgradu zbog održavanja litije u tom gradu, saopšteno je iz Crkvene opštine Danilovgrad, a prenose podgoričke Vijesti.

Saopštili su i da je kasno sinoć ispred prostorija OB Danilovgrad došlo nekoliko građana da „na miran način izraze protest protiv ovog čina“.

U Danilovgradu je, kao i u više drugih crnogorskih gradova, organizovana protestna litija.

Podgorički sveštenik Mirčeta Šljivančanin morao je da se javi sinoć u Centar bezbednosti u Podgorici. Sveštenik Šljivančanin je u društvu advokata otišao u Centar bezbednosti u Podgorici kako bi dao izjavu o okupljanju. Ispred centra bezbednosti okupili su se podgorički sveštenici kako bi izrazili solidarnost.

Policija je u Budvi privela sveštenika Borisa Radovića i đakona Borisa Lješkovića, dok je u Bijelom Polju protojerej-stavrofor Darko Pejić pozvan da se jutros javi u tamošnji Centar bezbednosti.

Nakon završenog molebana u Crkvi Svete Petke na saslušanje u policiju pozvani su arhijerejski namesnik pljevaljski protojerej-stavrofor Saša Janjić i profesor srpskog jezika iz tog grada Bojan Strunjaš, prenose crnogorski mediji. ž

I u Beranama je jedan od uglednih sveštenika sinoć završio u policiji sa svojim advokatom.

Mitropolit Amfilohije je sinoć nakon litije u Podgorici poručio da njega uhapse i odvedu u Spuž i istakao da nije dobro za Crnu Goru da se nastavi sa nasiljem. Vladika je poručio da će sljedeće sedmice litije i molebani biti nastavljeni sve dok ne bude poništen bezakoni zakon o slobodi veroispovesti.

Mere Nacionalnog koordinacionog tela Crne Gore zabranjuju skupove od više od 200 građana.