Nova “bomba” Zaeva: Gruevski trguje imenom države

Region 16. maj. 201514:13 > 18:32
Podeli:
Izvor: EPA

Dan uoči antivladinog mitinga u Skoplju u organizaciji opozicionog saveza SDSM, Zoran Zaev je optužio premijera Nikolu Gruevskog da trguje ustavnim imenom Republike Makedonije.

Objavljujući 33. “medijsku bombu” u okviru “Istina o Makedoniji”, kojima opozicija želi da dokaže da Gruevski treba da ode sa te funkcije, Zaev je rekao da se ne radi o informaciji iz zvaničnog pregovaračkog procesa već o kontaktima sa “andergraund posrednicima i posrednicima od poverenja južnog makedonskog suseda, Grčke”.

Zaev je, na konferenciji za novinare, nakon što je obelodanio audio zapis prisluškivanih razgovora, rekao da je aktuelni premijer te razgovore vodio u trenutku kada je druge nazivao plaćenicima i zagovornicima protiv ustavnog imena Republike Makedonije, preneli su makedonski mediji.

Iz audio zapisa koji je predstavio Zaev proizlazi da su u te pregovore pored Gruevskog uključeni bivši šef tajne službe i bliski rođak premijera Sašo Mijalkov, bivši ministar spoljnih poslova Antonio Miloševski, kao i Zoran Janevski.

Kao moguća imena za Makedoniju u tim pregovorima su navodno pominjana “nezavisna RM”, “demokratska RM”, “gornja”, “donja” vardarska”,“ severna” na insistiranje Gruevskog, bez ikakve skraćenice ispred.

Pauza u objavljivanju novih snimaka

Zaev je najavio pauzu u objalvjivanju “medijskih bombi” zbog sutrašnjeg antivladinog mitinga koji će, kako je rekao, trajati do kraja, dok premijer Gruevski ne podnese ostavku.

On je rekao da će to biti miran i nenasilan protest više opozicionih stranaka među kojima i nekoliko albanskih, kao građanskih pokreta.

Objavljivanje prisluškivanih razgovora, međutim, neće biti prekinuto, kazao je Zaev. „Građanima ostajemo dužni snimak za slučaj Monstrum. Ovi dokazi će biti podeljeni građanima u odgovarajućem trenutku“, rekao je Zaev

Reč je o slučaju ubistva petorice Makedonaca na jezeru Smiljkovac, kraj Skopolja, za šta su prvostepeno na doživotne robije optužena šestorica Albanaca.

Zaev je rekao i da će lično sve vreme prisustvovati mitingu, osim ukoliko ne bude morao da odsustvuje zbog pregovora u vladi u vezi sa ostavkom Gruevskog.

Građanski protest podržao skup opozicije

Izvor : EPA

U Skoplju je sinoć održan još jedan protest, koji je okončan ispred parlamenta, pošto je policija ponovo sprečila demonstrante da priđu zgradi Vlade.

Takođe, održan je plenum na kome su građani koji protestuju mogli da iznesu svoje mišljenje o tome treba li ovaj neformalni pokret da se priključi saboru, koji opozicija organizuje u nedelju u 14 časova pod parolom „Građani za Makedoniju“.

Kod građana koji se svakodnevno spontano okupljaju je preovladao stav da imaju iste zahteve kao i opozicija i da zbog toga treba da učestvuju na saboru ispred Vlade u nedelju, dok su neki od prisutnih zastupali stav da ovaj pokret treba da ostane autentičan i da nastavi „svakoga dana u šest“.

Svi su se na kraju složili da u nedelju treba da se okupe ispred Vlade i u dva i u šest.

Građani koji protestuju svakoga dana traže ostavku Vlade, oslobađanje pritvorenih demonstranata i demokratizaciju institucija. Protest je održan i u Strumici.

Situaciju u Skoplju prati novinarka N1 Gordana Bjeletić: