Skupština RS odbacila Rezoluciju parlamenta BiH o poštovanju žrtava fašizma

Region 01. jun. 202023:40 > 23:42
Podeli:
Izvor: N1

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je "Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta", koju je nedavno usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH. Za usvajanje zaključaka glasala su 52 poslanika vladajućih stranaka, dok su poslanici opozicije napustili glasanje.

U usvojenim zaključcima navodi se da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije „pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu“.

U zaključcima je navedeno da je neprihvatljiva bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid.

„Konstatujemo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba“, stoji u zaključcima.

U zaključcima se podseća da je RS ranije usvojila Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, kao i da nije realno očekivati da nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sećanje na žrtve genocida NDH tokom Drugog svetskog rata.

Narodna skupština RS obavezala je Vladu RS da joj u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje nacrt Zakona o Danu sećanja na žrtve genocida NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

U zaključcima je osuđena „blajburška misa“ u Sarajevu, čiji je pokrovitelj bio Sabor Hrvatske. U Rezoluciji Predstavničkog doma parlamenta BiH takođe se osuđuje održavanje „blajburške mise“, kao i činjenica da je organizator tog događaja susedna Hrvatska. Vladajuća većina u parlamentu RS „odbacila je netačne konstrukcije i spekulacije u vezi sa delom dokumentacije iz Јacenovca“.

U Rezoluciji Predstavničkog doma BiH, koja će biti upućena Evropskom parlamentu, osuđeno je predavanje originalne muzejske jasenovačke građe iz Banjaluke u Muzej holokausta u Vašingtonu, za vreme prvog premijerskog mandata Milorada Dodika. Iz Vašingtona je jasenovačka građa predata Hrvatskoj.

Narodna skupština RS, navodi se u zaključcima, smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan deo dokumentacije iz Jasenovca snimljen i na savremeni tehnički način obezbjeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije. Parlament RS je zaključio da će formirati parlamentarnu delegaciju koja će posetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uveriti se u stanje dela jasenovače građe koja se tamo nalazi.

Vladajuća većina tvrdi da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti. Poslanici SDS i PDP ocenili su da je predajom originalne jasenovačke građe Dodik učinio najveću izdaju srpskog naroda.