Novinarka Vijesti: Crna Gora iskoristila priliku da nežno lupi šamarčić Srbiji

Region 01. jun. 202010:59 > 11:00
Podeli:
Izvor: N1

Novinarka podgoričkih "Vijesti" Mila Radulović izjavila je za N1 da su crnogorske vlasti odlukom da granice ne otvore u potpunosti za građane Srbije, iskoristile priliku da "nežno lupe šamarčić Beogradu". Rekla je pretpostavlja da će ta odluka biti promenjena, jer sve zemlje strahuju od ekonomske krize i Crnoj Gori se ne isplati da se odrekne prihoda od turizma. I novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji očekuje da će Podgorica zbog turizma ukinuti tu meru, i ocenjuje da je u celoj situaciji nedostajalo više dobre volje.

Crna Gora otvorila je sve granične prelaze koji su bili zatvoreni u okviru mera protiv širenja koronavirusa, ali na snazi je mera da u karantin ne idu samo građani država gde je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva korona virusa manja od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je kriterijum koji Srbija još ne ispunjava.

POVEZANE VESTI

Mila Radulović ocenila je u Novom danu TV N1 da je cela situacija ispolitizovana, i podsetila da su tenzije između Beograda i Podgorice podignute početkom godine zbog usvajanja novog Zakona o slobodi verooispovesti, koji bi trebalo da reguliše pitamnje crkvene imovine, a zbog kojeg je Srpska pravoslavna crkva organizovala protestne litije.

„Sve vreme epidemije – a očekuje se da ona danas bude okončana – vlast (u Crnoj Gori) koristila je priliku da uzvrati Crkvi nekom negativnom merom, od toga da su u svakoj prilici privodili sveštenike, pa do toga da je sve vreme trajala priča da ih Srbija instruira, da ima političke pretenzije na državnost Crne Gore. Bez obzira što statistika ukazuje da je u Srbiji i dalje veći broj obolelih, vlast je iskoristila priliku da nežno lupi šamarčić Srbiji“, ocenila je ona.

Podsetila je i da se u Crnoj Gori na jesen održavaju parlamentarni izbori, kao i da će uskoro biti održani lokalni izbori u više opština, a manipulisanje nacionalnom politikom, kako je rekla, uvek je jako profitabilno.

Dodala je i da pretpostavljam da će odluka o granicama biti promenjana u zavisnosti od epidemiološke situacije, jer se Crnoj Gori ne isplati da granicu dugo drži zatvorenom i šalje ljude u karantin, budući da sve zemlje strahuju od ekonomske krize i teško da će neko da se odrekne prihoda od turizma.

Radulović je primetila i da mediji u Srbiji, posebno tabloidi, manipulišu situacijom, vode negativnu kampanju i plaše građane nasiljem.

„Nadam se da će građani shvatiti da su to političke manipulacije, da nema nasilja (…) Pretpostavljam da je pozadina od strane vaše vlasti i to da se turisti zadrže u Srbiji. Svi bi voleli da ljudi ostanu i troše pare u svojoj državi“, ocenila je novinarka „Vijesti“.

Rekla je i da u Crnoj Gori postoje građani koji promišljaju zdravorazumski, ali da su oni koji nisu ekstremisti i jedne i druge strane nevidljivi, i ne čuju se. „Vesna Pešić je najbolje rekla – na Balkanu najbolje prolaze oni koji su najbučniji“, kazala je Radulović.

Ivanji: Nedostaje dobre volje

Gost Novog dana bio je i novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji koji je rekao da očekuje da će sve mere veoma brzo biti ukinute, jer počinje turistička sezona i sve zemlje, uključujići i Crnu Goru, će učiniti sve da olakšaju dolazak gostiju iz drugih država, pa i iz Srbije.

Tenzije su, po njegovom mišljenju, bile suvišne i nedostajalo je dobre volje na sve tri strane – Beogradu, Podgorici i SPC – da stvari budu drugačije.

„Ta zloupotreba regionalnih neslaganja u unutrašnje političke svrhe traje bezmalo 30 godina na ovim prostorima, i pojedinačno uvek možemo slatko da se nasmejemo, međutim kada se sve to akumulira decenijama, godinama, uvek nanovo se izvlači na povšrinu, može doći do sukoba koji mogu da izmaknu kontroli. Delimično smo to videli u Crnoj Gori. Treba videti u kom okruženju se dešava ova čarka – u okruženju u kojem su društva duboko podeljena, i politički i etnički, i između strana su duboki rovovi i gotovo da nema unutrašnjeg dijaloga. Kako onda očekivati neki međudržavni dijalog“, upitao je novinar „Vremena“.

Podsetio je i na poslednji izveštaj Fridom hausa u kom su Srbija i Crna Gora degradirane u hibridne demokratije – „dve autokratije sa izraženim narodnim vođama, koje ne smeju da pokažu nijednu slabost na unutrašnjem političkom planu, jer se ceo sistem zasniva na njihovoj nepogrešivosti, snazi, veličini“.

Ivanji je rekao i da je njegov lični utisak da tenzije između Podgorice i Beograda nisu dogovoreno, već da se vlast u Crnoj Gori malo zaigrala zbog tajminga u kojem je donet Zakon o slobodi veroispovesti, odnosno da nije ukalkulisala tolike trzavice i sve ono što je usledilo.

„Da postoji imalo dobre volje, sve bi trebalo da se prenese na pravni teren. SPC bi trebalo da podnese tužbu, iskoristi sve pravne mogućnosti u Crnoj Gori, i onda da ide do Strazbura koji će doneti presudu koju Crna Gora kao članica NATO mora da prihvati“, poručio je Ivanji.