Skupština RS o ukidanju vanrednog stanja, na granici incidenta i povišeni tonovi

Region 20. maj. 202021:58 > 22:00
Podeli:
Izvor: Printscreen

Narodna skupština RS počela je danas sednicu na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o ukidanju vanrednog stanja, proglašenog 28. marta zbog epdemije korona virusa. Dodik, koji je danas boravio u Istočnom Sarajevu, pojavio se pred kraj današnjeg zasedanja i za govornicom proveo skoro sat vremena. I pre njegovog dolaska atmosfera u skupštini bila je na granici incidenta.

Temperatura u normali pre početka zasedanja Skupštine u Vladi, vrlo brzo je prerasla u povišenu.

Takvi su, povišeni, ali i disonantni bili i tonovi.

Premijerovo jasno “Republika Srpska je spremno” dočekala koronu, opozicija kritikuje.

„Vi ste svoj obraz stavili pod zadnjicu, dobro ste se okoristili na muci ovoga naroda u toku vanrednog stanja. Milijardu KM ste nas zadužili u toku vanredenog stanja. Ja vas pitam jeste li vi normalni? Nemamo leba da jedemo, Vi pogledajte šta radite, pokretna bolnica, kaže ima gusara u EU, pa ćemo je uzeti, transportovati avionom. Čitav Vam se region smeje, imate li imalo časti i obraza?!“, rekao je Nebojša Vukanović, poslanik SDSu NSRS.

„Ja sam isuviše častan i ponosan čovjek. Da Vi meni sa 50 i više godina kažeš da sam stavio obraz pod ***icu. Sram te bilo, ma, sram te bilo, ko si ti da deliš neke packe u ovoj Republici?“, reagovao je Radovan Višković, premijer RS.

POVEZANE VESTI

 Uz mnogo prijava povreda poslovnika, pogrešnih navoda i replika, sednicu je obeležila i afera „maska“.

Zbog odbijanja opozicionara da nose masku dok govore vladajući su napustili salu.

Nedeljko Čubilović, predsednik NSRS: „Molim vas gospodine Staniću stavite masku.“

Miladin Stanić, šef kluba poslanika SDS: „Ne, neću staviti masku, niste upozorili ni premijera da stavi masku.“

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a: „Jeste li vi imali masku, je li premijer imao masku, je li gospodin Stanić imao masku? Oduzimate mi vreme dok diskutujem…. Jeste lepo da izađu, ajde izađite malo, ja hoću da se ti zaraziš, ja hoću da se vi zarazite. Doviđenja. Sada kada oni izađu ja ću staviti masku, joj, jeste ovo dobro. E tako ja vas pobedim.“

Dok se čeka ukidanje vanredenog stanja i policijskog časa, Republika Srpska ukinula je mere kućne izolacije i testiranja pri ulasku. Predlog će ići ka Savetu ministara BiH da se takvo nešto potvrdi i na nivou države.

Na optužbe da je u toku pandemije izlazila iz okvira zakonitosti i Ustava, predsednica RS opoziciji je objasnila zašto ih nije konsultovala.

„Procenila sam da biste mi otežali posao kao predsedniku RS, procenila sam da biste opstruisali donošenje dobrih rešenja za privredu i građane RS, procenila sam da biste bili štetni po interese zdravstva“, rekla je Željka Cvijanović.

„I na osnosu svoje političke procene, evo nisam vas konsultovala. Da li sam prekršila Ustav, nisam. Da li sam prekršila procedure, nisam. Da li sam vam obećala, tačno. Procenila sam da niste zaslužili“, dodala je.