Tužilaštvo predalo optužni predlog protiv Joanikija i osam sveštenika

Region 16. maj 202012:06 > 12:13
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva u Nikšiću Stevo Šekarić kazao je da je nakon završenog izviđaja ODT podnelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke jer su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog obreda, litiju ulicama grada, prenose Vijesti.

Sveštenicima se stavlja na teret krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu, prenose Vijesti.

POVEZANE VESTI

„Tužilaštvo je u toku izviđaja prikupilo dokaze neophodne za podizanje optužnog akta i to u roku 72 sata dok su se okrivljeni nalazili u pritvoru. Tužilastvo nije stavilo predlog za određivanje pritvora prema okrivljenim jer smatra da zato nema više zakonskog osnova s obzirom da je podignut optužni predlog“, kazao je Šekarić na konferenciji za novinare.

Odluka o neprodužavanju pritvora donesena je sinoć oko ponoći i na pitanje novinara da li se ista mogla doneti ranije Šekarić je kazao da su mogli ranije to da urade da bi i uradili.

„Tako su iziskivale procedure neophodne za kompletiranje dokaznog materijala na osnovu koga bi mogli da podignu optužni akt. Reč je o pribavljanju i kompletiranju audio-vizuelne dokumentacije. Trebalo je da saslušamo dva svedoka od kojih smo odustali smatrajući nakon analize celokupne tehničke dokumentacije da nije neophodno njihovo saslušanje da bi mogli podići optužni predlog“, kazao je rukovodilac ODT u Nikšiću i dodao da su svedoci bili policijski službenici.

Odluka o zadržavanju sveštenika, kazao je Šekarić, donesena je zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično delo koje im se stavlja na teret jer je poznato da su litije i ranije organizovali. Kazao je i da je prema sveštenicima primenjivan zakon kao prema svim ostalim građanima.

Kako je „Vijestima“ kazao predsednik suda u Nikšiću Vukota Vujačić, predmet je slučajnim odabirom dodeljen sudiji koji će nakon prikupljene i pregledane dokumentacije odlučiti da li ima dovoljno materijala da podigne optužnicu i zakaže glavni pretres.

Nakon litije koja je u Nikšiću održana 12. maja episkopu budimljansko nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Slobodanu Jokiću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću određeno je zadržavanje do 72 sata, a četiri dana su u Nikšiću, ali i drugim gradovima, održavani protesti u znak podrške episkopu i sveštenicima

Njihovo puštanje je sinoć ispred zgrade Tužilaštva u Nikšiću dočekalo nekoliko hiljada građana koji su se okupili u devet ujutro i razišli nakon obraćanja Joanikija.