Nastavljene tenzije u Crnoj Gori, sveštenici SPC i dalje u pritvoru

Region 15. maj. 202018:57 > 19:26
Podeli:
Izvor: Nova M

U nikšićkom Osnovnom tužilaštvu saslušana su dva svedoka, čiji identitet nije saopšten, a u postupku protiv vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika, prenose crnogorski mediji. Ispred Osnovnog suda u Nikšiću bilo je okupljenih građana, koji su došli da ga podrže. Episkop Joanikije priveden je u utorak zbog organizovanja litije u vreme zabrane okupljanja. O hapšenju sveštenika sa političarima i intelektualcima iz Crne Gore sutra će razgovarati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za Vladu Crne Gore zabrana okupljanja zbog sprečavanja epidemije koronavirusa još je na snazi. Građane to, međutim, ne sprečava da u velikim grupama protestuju nakon hapšenja vladike Joanikija. Ispred Suda u Nikšiću danas su tražili oslobađanje episkopa.

Pred sudom je bio i mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije, tražio je slobodu za episkopa i privedene sveštenike i poručio – krivac sam ja.

„Prema tome, ako treba tu neko da bude suđen i da bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita crnogorskog, koji je glavni krivac za sve ono što se događa u crkvi, Srpskoj pravoslavnoj mitropoliji Crnogorsko primorskoj od devedesetih godina“, rekao je mitropolit Amfilohije.

POVEZANE VESTI:

Crnogorsko državno tužilaštvo, ipak, nastavlja postupak protiv Joanikija i osam sveštenika. Saopštavaju da će odluku o njima doneti u zakonskom roku, a neki od svedoka već su saslušani. Kroz ovaj slučaj urednica političke redakcije Vijesti vidi da crnogorski propisi nisu isti za sve.

„Stiče se utisak da vlasti koriste pandemiju i da imaju vrlo selektivan pristup. Neki se ljudi hapse zbog kršenja propisa, a neki se naravno, ne diraju. Vlast otvoreno vodi kampanju, s obzirom da su na jesen parlamentarni izbori. Opozicija, koja je nacionalistički nastrojena, sve to koristi, i insistira na tim temama“, objašnjava urednica političke redakcije Vijesti Mila Radulović.

Izvor : Nova M

Političari iz Srbije ne insistiraju, ali očekuju da privedeni predstavnici Srpske pravoslavne crkve budu pušteni u najkraćem roku.

„Ovo govorim bez ikakve želje da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Da episkop Joanikije i sveštenici budu na slobodi traži i grupa od 55 univerzitetskih profesora, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko primorske. Za njegovo privođenje misle da je bilo neprimereno i neosnovao, kao i da Crna Gora one koji brane vladiku i svetinje dožiivljava kao neprijatelje.