Amfilohije: Ako neko treba da bude hapšen, neka to budem ja

Region 14. maj 202016:14 > 16:30
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je vlasti da oslobode episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru zbog kršenja mera na suzbijanju širenja epidemije koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Amfilohije je kazao da ako neko treba da odgovara i da bude uhapšen, onda je to on.

Više osoba uhapšeno je u incidentima u Pljevljima i Nikšiću kada se policija sukobila sa vernicima Srpske pravoslavne crkve koji su protestovali tražeći da se na slobodu puste episkop Joanikije i osam sveštenika, a u neredima je povređeno više policajaca, saopštila je Uprava policije.

Amfilohije je dodao da vlast nije prihvatila njihov zahtev da oslobode Joanikija i ostale sveštenike, te da je zato došlo do zbivanja u Crnoj Gori „gde su nastradali vernici, ona deca koja su prebijena u Pljevljima i u isto vreme čuvari reda, što je tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svetom i Evropom“.

„Ako neko ima da da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti, a ja ću to i napisati u pismu gospodi predsedniku i premijeru ovih dana, da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to bude mitropolit crnogorsko-primorski, naslednik Svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen“, rekao je Amfilohije.

On je pozvao na bratsku ljubav kako bi zavladala ljubav u Crnoj Gori.

„Zato molim i sadašnju vlast u Crnoj Gori da prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda. A u isto vreme, molimo i narod da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se zajednički svi potrudimo, celivajući mošti Svetoga Petra, pomiritelja i iscelitelja, i Svetoga Vasilija Ostroškoga, da se objedinimo u bratskoj ljubavi i zajednici, sa svim razlikama koje su nam svojstvene. To je moja molba, da ne kažem i moj zahtev i potreba“, poručio je Amfilohije.

Marković: SPC je kršenjem mera dovela u pitanje sve što je do sada urađeno protiv pandemije

Premijer Duško Marković ocenio je da je Crna Gora izložena brutalnom napadu sa nesagledivim posledicima po zdravlje građana.

Marković je u poruci građanima kazao da je masovnim kršenjem mera Srpska pravoslavna crkva dovela u pitanje sve što je rađeno u prethodna tri meseca u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„U više naših gradova došlo je do masovnog kršenja zdravstvenih naredbi i mera. Sve što smo postigli za tri meseca predanog rada i zajedničkih odricanja, dovedeno je u pitanje. Nema razumnog objašnjenja ni opravdanja za ovakvo ponašanje i njegove aktere. Svedoci smo još jedne grube političke destrukcije usmerene protiv države i njenih institucija“, rekao je premijer u poruci građanima posle incidenata u sredu uveče.

On tvrdi da je više pripadnika policijskih snaga štiteći zakon, red i mir, napadnuto i povređeno od strane ekstremista i da je Srpska pravoslavna crkva pozvala građane na javno okupljanje.

„A šta je pozadina svega što se događalo u našim gradovima u utorak i sredu? Navodna verska potreba jednog broja vernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja je pozvala građane na javno okupljanje iako su ona zabranjena u interesu javnog zdravlja. I to ne samo kod nas nego u svim zemljama koje štite zdravlje svog stanovništva od koronavirusa“, rekao je on.

Marković je kazao da Vlada poštuje i pravo i potrebu izražavanja veroispovesti i proslave verskih praznika.

„Poštovali smo sve dogovoreno u neposrednom razgovoru koji sam imao sa mitropolitom Amfilohijem, na njegovu inicijativu, i obezbedili 3.000 zaštitnih maski za vernike, pokazujući i razumevanje, ali i brigu za zdravlje vernika i sveštenstva. Mi smo svoju obavezu iz tog dogovora – i profesionalnu i ljudsku, poštovali. I to i zbog date reči, ali i zbog specifične prirode verskih sloboda i želje da se one ispolje baš na praznik Svetog Vasilija Ostroškog“, dodao je Marković.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.