Njujork tajms naveo Hrvatsku kao pozitivan primer borbe s koronavirusom

Region 11. maj. 202013:53 > 13:57
Podeli:
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL (ilustracija)

Zemlje poput Hrvatske i Grčke, koje su uvele rane mere kako bi sprečile širenje epidemije koronavirusa, imale su veću saradnju građana, što se dovodi u vezu s iskustvima ratova i finansijskih kriza, piše Njujork tajms.

Tokom pandemije koronavirusa u svetu je primećen paradoks: Bogate zemlje nisu se pokazale boljima u borbi protiv krize od onih siromašnijih.

Bogate zemlje, koje su tradicionalno sposobne da brzo rasporede resurse, ojačane dobro finansiranim državnim mehanizmima namenjenim boljem prevladavanju kriza, uglavnom nisu dobro upravljale pandemijom koronavirusa.

U Evropi je bolest je poharala Veliku Britaniju, Francusku i Italiju, tri od četiri najveće ekonomije na kontinentu.

Ali, manje, siromašnije države u Evropi brzo su nametnule i primenile stroga ograničenja kojih su se držale i do sada imaju više uspeha u obuzdavanju virusa.

Među tim zemljama, od kojih neke sada oprezno otvaraju svoje privrede i društva, nalaze se i one s jakim rezervama otpornosti koje su posledica iskustava iz relativno nedavnih teških vremena.

S obzirom na ono što su njihovi stanovnici prošli ne tako davno, stroge mere činile su se manje napornima, što je podstaklo veću društvenu saradnju, piše list.

Kao primer tih zemalja, Njujork tajms posebno ističe neke od država koje su nekada pripadale komunističkom bloku poput Grčke i Hrvatske, u kojima vlasti pozitivno gledaju na izdržljivost svog stanovništva.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.