Građani se žale da im policija ne da na Ostrog

Region 11. maj. 202013:27 > 13:29
Podeli:
Izvor: Pixabay

Policija ne dozvoljava građanima da automobilima prođu ka manastiru Ostrog, legitimišu ih pri ulasku i izlasku iz Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a jednom od njih nije dozvoljeno da uđe u dvorište seoske crkve, tvrde građani koji su se žalili Savetu za građansku kontrolu rada policije. "

„Savetu za građansku kontrolu rada policije požalilo se troje građana na postupanje policijskih službenika pri njihovoj nameri da se koriste garantovanom slobodom veroispovjesti i izraze svoja verska uverenja. Sve pritužbe su uzete u rad i pokrenuti su postupci odgovarajućih provera“, navodi se u saopštenju.

Pošto jedan podnosilac pritužbe poseduje i video zapis postupanja policije, kako se dodaje, Savet je preporučio da se u CB Podgorica organizuje sastanak odgovarajućeg starešine, građanina i člana Saveta koji je zadužen predmetom kako bi se zajednički pregledao snimak u posedu građanina i pružila sva potrebna pojašanjenja u vezi s konkretnim događajem.

Istakli su da od Uprave policije očekuju detaljne informacije o preduzetim merama i radnjama.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je gostujući sinoć u emisiji „Internet litija“ rekao da će Crkva u danima proslave Svetog Vasilija, kao i do sada, poštovati preporuke Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), ali da očekuje da i predstavnici vlasti i policije ispoštuju Svetog Vasilija.

„Ne zanemarujemo mi telesno zdravlje, mnogi koji dolaze u Ostrog dobijaju isceljenja od mnogih telesnih slabosti i bolesti, ali Sveti Vasilije nam daruje i duhovno isceljenje, zato očekujem da će oni koji su u mogućnosti doći da celivaju njegove svete mošti, pridržavajući se svih preporuka zdravstvenih institucija, takođe očekujem da policija neće sprečavati vernike da dolaze u Ostrog“, rekao je Amfilohije, a prenosi sajt MCP.

Iz MCP su naveli da je juče posle podne policija takođe zaustavljala i vraćala vernike iz pravca Nikšića i iz pravca Danilovgrada koji su krenuli na poklonjenje Svetom Vasiliju.

Amfilohije je prethodno rekao da očekuje hiljade ljudi 12. maja u manastiru Ostrog, na dan slave Svetog Vasilija Ostroškog i ocenio da je taj svetac „najbolja vakcina protiv mnogih korona“.

U Crnoj Gori je dalje na snazi mera zabrane javnih okupljana zbog širenja zaraze koronavirusa.