Na spomeniku pape u Sarajevu crni povez zbog mise za blajburške žrtve

Region 09. maj. 202021:50 > 21:51
Podeli:
Izvor: Arhiva

U centru Sarajeva, ispred katedrale Srca Isusova, neko je na spomeniku papi Jovanu Pavlu II stavio povez preko očiju, kao poruku povodom najavljene mise za blajburške žrtve.

Crni povez je simbol institucionalnog slepila i kao građanska intervencija da oči poštovanog pape ne vide tu komemoraciju i reviziju prošlost, prenosi Klix.

Misa za Blajburg biće održana 16. maja u Sarajevu i u Zagrebu.

Kako prenosi N1 Sarajevo, članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini zahtevaju da su planirana misa otkaže. Oni su, povodom evropskog Dana pobede nad fašizmom, u saopštenju potvrdili svoju odanost antifašističkim vrednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima.

„Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizuje komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Blajburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana istorije, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtevamo da se planirana misa otkaže“, navode iz P.E.N-a u saopštenju.