Makedonski premijer smenio članove Filatelističkog veća zbog NDH poštanske marke

Region 09. maj. 202017:42 > 23:00
Podeli:
Izvor: N1

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski smenio je sve članove Filatelističkog veća, a poništena je i sporna poštanska markica na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske, izjavio je ambasador Bosne i Hercegovine u Skoplju Dragan Jaćimović. Pošta Severne Makedonije prethodno se izvinila zbog greške.

Jaćimović je za Alternativnu televiziju rekao da je povodom sporne poštanske marke kontaktirao Spasovskog, koji ga je obavestio da je smenio Filatelističko veće i rukovodioca za filateliju u Pošti, prenela je Srna.  

Pošta Severne Makedonije ranije je saopštila da je odmah povukla prigodnu poštansku marku sa „pogrešnom kartom Republike Hrvatske“ i izvinila se zbog te „nenamerne greške“.

Makedonski mediji su prepodne kao skandaloznu objavili informaciju da je prigondnu markicu, kojim je Hrvatskoj trebalo da se zahvali za podršku u evrointegracijama, ta zemlja, uz sliku crkve svetog Marka i stilizovanu hrvatsku zastavu, prikazana u gabaritima nekadašnje ustaške NDH, sa delovima BiH, Srbije i Crne Gore.

Pošta Severne Makdonije se, kako se navodi u saopštenju tog državnog preduzeća, „izvinjava za nenamernu grešku i tehničke propuste pri objavljivanju prigodne poštanske marke iz serije ‘Severna Makedonija u EU’, čiji je cilj obeležavanje predsedavanje Hrvatske Unijom“.

„Na tu poštansku marku postavljena je pogrešna karta Republike Hrvatske i drugih zemlja regiona i zbog toga se ceo tiraž od 6.000 maraka odmah povlači iz upotrebe“, ističe makedonsko poštansko preduzeće.

Pošta Makedonije, dodaje se, izražava žaljenje zbog nenamerne greške, pogotovo što se izdavanje serije te poštanske merke poklopilo sa 9. majem – Danom Evrope, napominjući da je cilj bio da se izrazi zahvalnost hrvatskom predsedavanju EU i za podršku koju Hrvatska daje Severnoj Makedoniji.

Srbija je uputila protestnu notu Severnoj Makedoniji zbog ove poštanske marke, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je tražilo da se marka povuča, a Severna Makedonija izvini.