Dodik: Vanredno stanje u Republici Srpskoj će biti ukinuto, krajnji rok 20. maj

Region 08. maj. 202015:47 > 15:54
Podeli:
Izvor: N1

Srpski član Predsedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da bi vanredno stanje u Republici Srpskoj trebalo da bude ukinuto do 20. maja.

„Narodna skupština RS trebalo bi da održi sednicu i do 20. maja prihvati ukidanje vanrednog stanja“, kazao je Dodik posle sednice Izvršnog komiteta SNSD u Banjaluci.

On je naveo da bi Vlada RS sledeće sedmice trebalo da zatraži ukidanje vanrednog stanja, dok bi na snazi ostala vanredna situacija.

„To se može desiti najkasnije do 20. maja. Verujemo da će se pokazati da za to ima razloga i da će doći do ukidanja i do normalnog funkcionisanja institucija. Mislim da smo bili efikasni i da niko ne može govoriti o zloupotrebama“, rekao je Dodik.

Otvaranje prometa preko granica je povezano sa otvaranjem granica drugih zemalja, rekao je on, ali je dodao da „SNSD smatra da u narednih deset dana treba analizirati ukidanje karantina na granicama“.

Dodik je ocenio da se njegova vladajuća stranka tokom pandemije ponašala odgovorno, dok je medicinski sektor, kako je ocenio, sprečio „globalni loš scenario“.

„Žao nam je zbog ljudi koji su stradali, ali je izbegnut globalni loš scenario. Mislimo da je stanje opreme i svega onoga što je nabavljeno veoma dobro, broj respiratora je iznad potreba, zalihe su milionske, postoje 100.000 zaštitnih odela za medicinske radnike“, naveo je Dodik.

Naveo je da je pandemija izazvala niz problema, pre svega u ekonomiji, navodeći da će doži do rebalansa budžeta RS, koji će biti umanjen za 200 miliona konvertibilnih maraka (oko 100 miliona evra).

Vlada RS, dodao je, izdvojila je 56 miliona maraka za radnike koji nisu radili.

„RS nema problema sa isplatom svojih obaveza, ostaje likvidna“, dodao je on i za narednih sedam dana najavio objavljivanje novog ekonomskog plana.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.