U Republici Srpskoj oštećen mural posvećen hirurgu Miodragu Laziću

Region 07. maj. 202016:24 > 16:27
Podeli:
Izvor: N1

Savez Srba iz regiona saopštio je da je u Republici Srpskoj oštećen mural posvećen ratnom hirurgu iz Niša Miodragu Laziću, koji je nedavno preminuo od posledica infekcije koronavirusom. Oštećen je mural u opštini Istočna Ilidža, javili su gledaoci televiziji N1.

Iz saveza su ocenili da su „nepoznati ekstremisti oštećivanjem murala hteli da pošalju poruku besne mržnje prema doktoru Laziću, koji je tokom rata spašavao živote ranjenim srpskim borcima koji su se borili za slobodu svog naroda na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva“.

Predsednik tog saveza i Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta osudio je incident i pozvao nadležne da hitno uhapse i kazne odgovorne.

Doktor Miodrag Lazić proveo je četiri godine kao hirurg dobrovoljac na ratištima u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju kod Sarajeva. Ostao je tamo 40 meseci, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao jedini hirurg na tom području. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Preminuo je 14. aprila u Nišu od posledica koronavirusa, posle dvonedeljne borbe sa tom bolešću.