Održan samit Evropske unije i Zapadnog Balkana

Region 06. maj. 202017:32 > 19:48
Podeli:
Izvor: BETA/Damir Seničar

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana o borbi protiv koronavirusa i evropskoj perspektivi tog regiona održan je putem video veze.

Uz šefove država ili vlada 27 zemalja članica EU, na samitu su učestvovali i lideri šest partnera Unije sa Zapadnog Balkana.

Učešće na samitu potvrdili su predsednici Srbije, Crne Gore i Kosova, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i Hašim Tači, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Oliver Spasovski, i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

EU su predstavljali predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Organizator samita je Hrvatska, koja trenutno predsedava Uniji, a predstavljao ju je premijer Andrej Plenković.

POVEZANA VEST

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Prema najavama iz EU, na samitu treba da bude potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i kontinuirana posvećenost regiona političkoj, ekonomskoj i socijalnoj transformaciji.

Lideri su razgovarali i o saradnji u borbi protiv koronavirusa i socioekonomskih posledica pandemije.

Očekuje se da će lideri zemalja Unije usvojiti deklaraciju na konferenciji.

Po završetku samita, novinarima će se obratiti Mišel, Fon der Lajen i Plenković.

Video konferencija je održana umesto sastanka na vrhu koji je bio predviđen za 6. i 7. maj u Zagrebu, ali je otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Evropska komisija trebalo je u Zagrebu da predstavi ekonomski i investicioni plan za dugoročan oporavak regiona i podsticanje privrednog rasta na putu ka EU, što je sada odloženo za jesen.