U Sloveniji tri nova slučaja, samo 3,1 odsto stanovništva bilo zaraženo

Region 06. maj. 202015:07 > 15:10
Podeli:
Izvor: Jure Makovec / AFP

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je još jedna osoba, objavila je slovenačka vlada, dok prvi nalazi serološkog ispitivanja pokazuju da je samo 3,1 odsto stanovništva bilo zaraženo.

Trenutno su u bolnicama 53 pacijenta, od čega 14 na intenzivnoj nezi, a otpušteno je još dvoje oporavljenih od infekcije, čime se ukupan broj do sada oporavljenih i otpuštenih povećao na 247.

U poslednja 24 sata sprovedeno je 1.449 testova na koronavirus, a do sada su u Sloveniji ukupno obavljena 58.923 testa. Potvrđeno je 1.448 slučajeva infekcije, a od početka epidemije umrlo je ukupno 99 ljudi.

Prema serološkom ispitivanju koje je poslednje dve nedelje sprovela Mikrobiološka laboratorija Medicinskog fakulteta u Ljubljani na reprezentativnom uzorku stanovništva, računa se da je u Sloveniji 3,1 odsto stanovništva bilo u kontaktu s novim koronavirusom, što je relativno nizak stepen „zaraženosti“ stanovništva.

Kako su upozorili stručnjaci te ustanove, testiranjem krvi došlo se do zaključka da su se kod 3,1 odsto ispitanika razvila antitela na kovid-19, ali to nije garancija da su oni stekli trajniji imunitet na bolest s obzirom da takav imunitet ranije nisu sticali oboleli od drugih koronavirusa, koji su već poznati i prisutni.

U Mariboru je ovih dana jedna ambulanta počela takozvane brze testove na prisutnost antitela na koronavirus koji se plaćaju.

Međutim, stručnjaci mikrobiolozi s Medicinskog fakulteta u Ljubljani upozorili su da su takvi testovi tek u razvoju, nisu stručno provereni i niskog su kvaliteta, pa ih ne mogu preporučiti ni onima koji bi potvrdu s takvog testiranja želeli da koriste za odlazak u inostranstvo, odnosno za turistička putovanja. 

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.